Давенпорт: За обнову школа у Обреновцу уложено 850.000 евра

Шеф Делегаје ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је Европска унија, као највећи донатор у борби против последица мајских поплава, издвојила више од 850.000 евра за обнову школа у Обреновцу.

Давенпорт је поручио да ће ове године највећа пажња бити посвећена превентиви, најављујући даљу сарадњу са Владом и њеном Канцеларијом за обнову, преноси Танјуг.

"У оквиру претприступних фондова ЕУ, бавићемо се пре свега превентивним мерама у регионима који су највише страдали у поплавама", рекао је Давенпорт новинарима након обиласка обновљене школе "Јован Јовановић Змај" у Обреновцу.

Навео је и да ће ЕУ наставити да помаже пољопривредницима који су били погођени поплавама, укључујући и оне у Обреновцу.

Говорећи о обнови основне школе "Јован Јовановић Змај", он је рекао да је импресиониран квалитетом рада извођача који су радили на реновирању школе, у којој су сала за фижицко и учионице у приземљу биле потпуно поплављене.

"Велика ми је част што сам у овој школи, нарочито данас, када заједно славимо Светог Саву. Успели смо заједничким напорима да обновимо школу и поносни смо што су школе у Обреновцу почеле да раде у септембру", рекао је Давенпорт.

Како је навео, школа "Јован Јовановић Змај" је веома добар пример ефикасне сарадње свих актера, наводећи невладине организације, међу којима је посебно истакао залагање Миљенка Дерете, међународну сарађну са волонтерима из ЕУ, укључујући Пољску, локалну самоуправу, Канцеларију за обнову од поплава, наставнике, професоре и родитеље.

Давенпорт је навео да ће после обнове школе ученици и запослени моћи да уче и раде у модерним и добрим условима.

Чучковић: Образовање приоритет у развоју општине

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је ЕУ највећи донатор Обреновца и да је образовање приоритет у развоју те општине.

Наводећи да је данас један веома јак и симболичан тренутак, Чучковић је рекао да је Обреновац данас жив град јер су све четири основне и три средње школе далеко модерније и лепше него што су биле пре катастрофалних поплава.

Захвалио је на помоћи ЕУ, као и невладиним организацијама, волонтерима, наставницима и професорима.

Посебно је истакао значајну улогу Миљенка Дерете у обнови школе у Обреновцу, за кога је рекао да је живот поклонио изградњи цивилног друштва и оснаживању образовања у Србији.

Он је рекао и да је Давенпорт заиста постао пријатељ Обреновца, јер је био уз Обреновац у једном тешком периоду.

Директорка Основне школе "Јован Јовановић Змај" Вера Ђорђевић захвалила је ЕУ, Давенпорту и другим донаторима, наводећи да је било потребно доста времена за обнову школе која је много страдала у поплавама.

Према њеним речима, ниво воде у школи је био 2,4 метра и вода се дуго задржала, читавих 10 дана била је поплављена, а све што је било под водом потпуно је уништено.

Вера Ђорђевић и Мајк Давенпорт су након свечаности поводом завршетка обнове школе и школске славе Свети Сава на улазу те школе открили таблу на којој пише да је школа обновљена уз помоћ ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара