Читај ми!

(Не)оправдан поступак Комуналне полиције

После инцидента у којем је путница у аутобусу ГСП-а приведена и са лисицама на рукама одведена у полицијску станицу, Комунална полиција саопштава да је све урађено у складу са законом и овлашћењима. Тридесетогодишња А. С. то негира и најављује тужбу против Комуналне полиције. У Канцеларији заштитника грађана истичу да треба проверити да ли је крајња мера принуде била оправдана.

Свакога дана Комунална полиција приведе некога ко одбије да се легитимише или нападне контролора или полицајца. Овај пут лисице на руке стављене су тридесетогодишњoј жени. За РТС она каже да није имала карту, али и да није напала полицајце.

"Ја се нисам опирала, он је позвао патролу, дошла су још два полицајца и почела да се деру на мене. Ја сам се повукла и рекла: 'Не смете да ме дирате.' Кад сам се повукла, други полицајац ме зграбио за руку и почео да ме вуче ка колима", прича путница А. С.

Закон из 2009. Комуналној полицији дозвољава да легитимише грађане, да примени средства принуде – физичку снагу, палицу или лисице.

"У овој ситуацији би требало обратити пажњу на то да је реч о женској особи доста млађој и да су средства принуде примењивала три полицајца. Да би везивање било оправдано, неопходно је да буде услов из члана 10 – да је примена била апсолутно неопходна", објашњава заменик заштитника грађана Милош Јанковић.

"Ту није ништа спорно, сви услови су били испуњени. Она се опирала приликом њиховог покушаја да је зауставе да не побегне с лица места, и том приликом је одгурнула полицајца, а другом је покидала презиме са униформе", прича начелник Комуналне полиције Никола Ристић.

Поступање Комуналне полиције на терену је у надлежности локалних самоуправа. Ипак, оцењују да би пет година после доношења, Закон о Комуналној полицији требало да се промени.

"Комунална полиција се показала као адекватна служба која је повећала комунални ред у градовима где је била основана. Ова могућност према новом закону предвиђа да општине могу основати своје службе и да их треба користити у складу са законом. Било какав излазак из ингеренције је неприхватљив, а грађани морају да буду свесни да овлашћења морају да се спроводе", истиче Лазар Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Измене закона предвиђају и повећање броја комуналних полицајаца. Београд, који има нешто више од 300 полицајаца, требало би да добије још 800. Од тог броја, 150 до 200 њих биће ангажовано у градском превозу.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара