Полиција укида чин генерала?

Нацртом новог Закона о полицији укида се чин генерала, као део демилитаризације те службе и прописују нови услови за избор директора полиције, по којима ће на конкурс моћи да се јави и неко ко није каријерни полицајац, али испуњава постављене услове, сазнаје ФоНет у врху МУП-a.

У Нацрту закона, који је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић представио руководству МУП, предвиђено је да Служба унутрашње контроле добије знатно шира овлашћења и прописан списак послова који су неспојиви сарадним односом у полицији.

Према Нацрту, Служба унутрашње контроле моћи ће да контролише и све запослене у МУП, а не, као до сада, само у полицији.

Законски нацрт укида и право на штрајк полиције, што је, како је објашњено, у складу са европским стандардима.

Предвиђени су и нови услови за стицање чинова и звања у полицији, а део запослених у МУП из статуса полицијских службеника прелазе у статус државних службеника, у складу за европском праксом.

Новина је и подела нивоа руковођења на стратешки, средњи и оперативни ниво, прописани су и услови за напредовање између тих нивоа кроз полагање испита или додатне обуке.

Прописана је безбедносна провера на три нивоа, за три различита круга лица - прва и основна категорија је обавезна за све, друга је за руководиоце, а трећа, највиша категорија спроводи се само по потреби. Безбедносна провера се периодично понавља.

У делокруг рада полиције се уводи експлицитна надлежност за израду анализе ризика, као стандардна активност у полицијама земаља ЕУ, као и повећана одговорност за оперативно
планирање, које је, такође, у складу са стандардима и захтевима програмског буџетирања.

Нацртом закона предвиђено је и оснивање Фонда солидарности МУП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво