Зојин закон мења живот породице Панић

После усвајања Зојиног закона у дом породице Панић уселила се нада и оптимизам да ће се наћи лек за шестогодишњег Лазара. Лазар има десетак непотпуних дијагноза - од епилепсије до дечје парализе.

Лазар је имао само 25 дана када је први пут отишао код лекара. Скоро шест година касније, не зна се од чега болује. Има десетак непотпуних дијагноза - од епилепсије до дечије парализе. Оно што подсећа на албум са фотографијама само је део папирологије коју његови родитељи чувају.

Сада се надају да анализе крви које ће бити урађене у иностранству покажу од чега Лазар болује.

"Доктор је препоручио две анализе, једна ће се радити у Белгији, а резултати ће се чекати отприлике два месеца, ако ту ништа не буду нашли, друге анализе ће се радити у Словенији па ћемо онда видети даље", каже Марија Панић, Лазарева мама.

Оптимизам и нада да ће се дијагноза и лек за Лазара наћи уселили су се у дом Панића пре десетак дана, када су добили позитивну оцену од Комисије Хуманитарног фонда која је одлучила да 13-оро деце пошаље на анализе у иностранство.

Међу њима су и дечак и девојчица који петнаестак година болују, а не зна се од чега. Да је такав закон постојао раније, Панићи би, кажу, живели другачије.

"Ја се мало и плашим да можда није касно сада када Лазар има шест година да се нешто предузме, да су од свих ових анализа које смо тада радили да су и ове урађене и слате за иностранство, можда би било другачије и он би можда био другачији", каже Лазарева мама.

Лазар је три године добијао само један лек против епилепсије. Док су се анализе низале, а дијагноза изостајала, требало је живети.

"Код нас деца која немају дијагнозу немају права ни на колица, ни на пелене, ни на храну, лекове који су изузетно скупи, тако да је дијагноза битна и да би имали право на то", каже Лазарова мама.

Лазар ће добити брата или сестру једног дана. Његови родитељи су то одлучили и Зојин закон их је у тој одлуци додатно охрабрио.

"Уколико породица планира друго дете као што ми планирамо имамо право да се ураде дијагнозе у пренаталном периоду да би се видело да ли и са другим дететом постоји проблем", каже Марија Панић.

Колико деце у Србији живи са ретким болестима, не зна се. Не постоји регистар ретких болести. Зојин закон предвиђа решење и за то, јер Комисија за ретке боести има рок од шест месеци од доношења прописа да успостави регистар. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво