Читај ми!

Јанковић: Омогућити да државни органи раде по закону

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је да је нужно да се у Србију "што пре врати законито стање у коме сваки државни орган ради оно што му је надлежност и извршава обавезе које му Устав и закони налажу".

Јанковић је у саопштењу поводом инцидента током "Параде поноса" – када су се припадници Жандармерије сукобили са припадницима Војне полиције, поручио да између државних органа не може да постоји полемика у стварима у којима су њихов однос и међусобне обавезе уређени императивним прописима, преноси Танјуг.

"Заштитник грађана мора да изврши своју контролну функцију, а други државни органи дужни су да му пруже све податке које поседују а који су неопходни за остваривање његовог контролног или превентивног деловања", нагласио је Јанковић.

Према његовим речима, само на тај начин могу се идентификовати сви пропусти који су у конкретном случају допринели или довели до кршења права грађана прекомерном употребом силе, установити њихови узроци и ти узроци отклонити.

"Само то ће смањити могућност да до сличних кршења права грађана дође у будућности, што је једна од основних улога заштитника грађана. Без обзира на то ко је учествовао у инциденту, он мора бити испитан у целини и из свих аспеката", поручио је омбудсман.

Правосудни органи, како је истакао, баве се питањем кривице на основу података који су им достављени и које прибаве у складу са законом, а заштитник грађана утврђује пропусте у законитости и правилности рада државних органа који су довели или могу довести до кршења права грађана.

"Тако је чињено у свим случајевима до сада и овај не сме да буде изузетак", закључио је Јанковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се