Обележена годишњица Новосадске рације

На Кеју жртава рације, испред споменика "Породица" свечано је обележена 73. годишњица Новосадске рације у којој су између 21. и 24. јануара 1942. године, мађарски фашисти убили и под лед бацили више хиљада Срба, Јевреја и Рома.

Обележавању Новосадске рације присуствовали су представници Владе Србије, Покрајине и Новог Сада, Српске православне цркве, јеврејске и ромске заједнице, као и представници Израела и Мађарске, јавља Танјуг.

Обележавању су између осталих присуствовали министар правде Никола Селаковић, председник војвођанске скупштине Иштван Пастор, амбасадор Израела Јозефом Левијем и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Обраћајући се присутнима, Вучевић је рекао да у овом часу "полажемо испит о животу и праштању".

"Ако положимо тај испит заувек ћемо живети заједно у миру и срећи", рекао је Вучевић и додао да данашњи скуп показује да никада неће бити заборављене жртве фашизма и нацизма и других идеологија усмерених против човека.

Вучевић је рекао да је тих дана 1942. године Нови Сад био најболније место на свету и да је питање да ли је тада већа жртва била бити убијен или гледати зверства "којима су биле изложене ваше комшије".

"Каже се да човек умире онолико пута колико пута изгуби најмилије. Ти дани заувек ће остати уписани у историју Новог Сада као најхладнији и то не због температуре која је била минус 30 степени, већ због зверства окупатора који су под лед бацили цео један град", рекао је Вучевић испред споменика жртвама рације.

Обраћајући се новинарима, Вучевић је казао да се из Новог Сада данас шаље порука да није заборављено зло које носе фашизам и нацизам.

"Нови Сад и Новосађани, али и цела Србија не сме заборавити рацију, не да бисмо истраживали кривце већ да не бисмо дозволили да се такве ствари понове у будућности", рекао је Вучевић и истакао да је поносан на то са колико достојанства Новосађани обележавају један од најтежих тренутака у историји града.

Министар правде Никола Селаковић рекао је новинарима да је током јануара 1942. године на простору јужне Бачке страдало више од 3.800 људи, зверски побијених од стране фашиста.

"Ветрови људске глупости често су знали брод човечанства да скрену на странпутицу и доведу до потпуне изопачености људске душе, која је своју кулминацију имала у извршењу злочина. Нажалост, у нашој држави много је места која сведоче о људској глупости", рекао је Селаковић.

Верски обред у име Јеврејске заједнице одржао је главни рабин Србије Исак Асијел, а након тога опело жртвама испред СПЦ водио је епископ бачки Иринеј.

На крају церемоније обележавања 73. годишњице рације, венце на споменик "Породице" положили су Милош Вучевић у име града Новог Сада, министар Селаковић у име Владе, амбасадор Јозеф Леви, представници амбасаде Мађарске, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске, као и представници потомака жртва рације.

Са брода речне флотиле, председник Скупстстине града Новог Сада Синиша Севић и представници јеврејске општине Нови Сад и Матице ромске положили су венац у Дунав.

Пре одржавање главне церемоније, у центру града члан Градског већа задужен за културу Вања Вученовић и заменик председника Скупштине града Мирослав Илић открили су спомен плочу посвећену породици Чура, чијих је 16 чланова настарадло у рацији.

Иницијативу за постављање спомен плоче покренуло је удружење грађана Адлигат, а председник тог удружејна Виктор Лазић је најавио да ће бити покренута и иницијатива да се у згради на којој је постављена плоча отвори и музеј Новосадске рације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се