Јанковић објавио документа МУП-а о инциденту

Заштитник грађана Саша Јанковић објавио је део докумената Министарства унутрашњих послова о инциденту током Параде поноса у Београду 28. децембра прошле године, на основу којих је поднео кривичну пријаву против двојице припадника Војне полиције. Министар Стефановић изјавио да документа која је објавио заштитник грађана потврђују тврдње МУП-а.

На сајту www.ombudsman.rs објављени су закључци о покретању дисциплинског поступка које је потписао командант Жандармерије Миленко Божовић и извештај Сектора унутрашње контроле МУП-а о извршеним проверама по захтеву Првог основног јавног тужилаштва у Београду, преноси Бета.

Како се наводи, заштитник је поводом јучерашње изјаве министра унутрашњих послова Небојше Стефановића да наводи које је Јанковић изнео о инциденту постоје само у изјавама седморице припадника Жандармерије против којих је Сектор унутрашње контроле у МУП-у поднео пријаве, објавио "само део докумената" МУП-а који нису означени степеном тајности.

У инциденту током Параде поноса учествовали су са једне стране припадници Жандрамерије, а са друге брат премијера Србије, брат градоначелника Београда и два припадника Војне полиције.

Заштитник је навео да документи означени степеном тајности садрже још више детаља и да су у објављеним документима учињени непрепознатљивим лични подаци службених лица и имена грађана који су учествовали у инциденту.

Јанковић је раније изјавио да документи МУП-а говоре о томе да су се четири цивилно обучене особе оглушиле о усмена наређења, дрско и бахато понашале и напале припаднике Жандармерије на задатку, па су након тога припадници Жандармерије применили прекомерну силу.

"То, између других докумената које заштитник грађана поседује, стоји у образложењу свих закључака о покретању дисциплинских поступака припадника Жандармерије који су у току и у којима су припадници Жандармерије суспендовани, а које објављујемо", навео је Јанковић.

Објављени документи Сектора унутрашње контроле садрже изјаве сведока (који нису суспендовани припадници Жандармерије већ грађани) о томе да су припадници ВБА обављали разговоре са њима и да су одузети снимци видео надзора из две банке, пише у саопштењу.

Јанковић је раније јутрос најавио објављивање докумената.

Стефановић: Јанковић потврдио тврдње МУП-а 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да документа која је објавио заштитник грађана потврђују тврдње МУП-а од првог тренутка, преноси Танјуг.

Стефановић је у изјави медијима рекао да је то доказ да се ради о изјавама припадника Жандармерије који су оптужени за извршење два кривична дела.

"Трећи документ је извештај Сектора унутрашње контроле полиције који ни на који начин не помиње да су припадници војске учествовали у изазивању овог инцидента. То се врло јасно види у документу Сектора унутрашње контроле", рекао је министар и додао да се о другим наводима не би изјашњавао.

Што се тиче докумената које је објавио заштитник грађана, Стефановић каже да је веома важно истаћи да је закључак о покретању дисциплинског поступка донет искључиво на основу изјава припадника Жандармерије који су учествовали у инциденту.

"И то је документ који је објавио заштитник грађана, а ово су документи који су појединачне изјаве припадника Жандармерије, који су практично сублимирани у овом извештају", навео је министар.

"Суштина је, и то ће потврдити командант Жандармерије у својој изјави медијима, да јасно показују да се ради о изјавама које су сличне као јаје јајету, идентичне изјаве, које су сублимиране у једну изјаву и упућене као интерни документ МУП, а односе се искључиво на изјаве припадника Жандармерије" рекао је Стефановић.

Према његовим речима јасно се види у свим реченицама да су то индентичне реченице, потпуно исте изјаве и у документу су који је објавио заштитник грађана.

Како је рекао министар, документа су предата Тужилаштву и случај ће свој епилог добити пред судом.

Стефановић је рекао да се припадници Жандармерије бране и да је то потпуно логично јер су против њих подигнуте кривичне пријаве за тешка кривична дела.

Међутим, навео је Стефановић, поптуно је нејасно због чега се омбудсман понаша на овакав начин и да је просто невероватно да се држава унижава на такав начин и да се ствари које су потпуно истините представљају на потпуно погрешан начин.

Како је рекао, МУП ће наставити да даје правовремене и истините чињенице које су од интереса за грађане Србије.

 

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара