Читај ми!

Скромнији војни буџет у 2015. години

Војни буџет Србије у 2015. години износиће око 56 милијарди динара, односно око 560 милиона америчких долара, што је најмања издвојена сума за функционисање оружаних снага још од почетка светске економске кризе 2008. године.

Те 2008. године за функционисање Министарства одбране и војске издвојено је милијарду и две стотине милиона америчких долара, али треба напоменути да је у то време готово четвртина војног буџета одлазила на војне пензије, чија је исплата три године касније прешла у надлежност цивилног Фонда ПИО.

Наредне три године војни буџет се сваке године "топио" за у просеку 100 милиона долара, да би се, изласком војних пензија из обрачуна, усталио на неких 650 милиона долара.

Изузетак је била прошла 2014. година када је војска са око 60 милијарди динара, због курсних разлика и нижег курса долара, имала на располагању око 715 милиона долара.

Ове године војска на располагању има пет милијарди динара мање, али је због скока курса долара у међувремену тај износ на годишњем нивоу у америчкој валути нижи за чак 165 милиона.

Министар одбране Братислав Гашић недавно је рекао да ће војни буџет у 2015. години у апсолутном износу заиста бити мањи од оног из 2014. године, али да су злонамерне оптужбе да ће војска имати мање пара на располагању јер ће од ове године Фонд за социјално осигурање војних осигураника бити издвојен из система.

Његов оптимизам не дели војни аналитичар Александар Радић који сматра да ће сума издвојена за систем одбране бити довољна само за чисто преживљавање а да ће велики напор бити потребан чак и да се одржи ниво обуке из претходних година.

"Са буџетом у сталном опадању нема новца да се покрену било какве озбиљне набавке неопходних крупних борбених система као што су авиони или хеликоптери. Војска је у протеклој декади имала много више пара на располагању, па су набавке и тада остале недоречене.

Заправо, то је проблем који се не решава већ 25 година", рекао је Радић агенцији Бета.

Радић је рекао да, упркос смањењу буџета, војска неће морати да се било чега одрекне јер никаквих планова за озбиљне набавке није ни било.

"Биће пара за плате и обуку, мање-више, као и до сада. Једино за шта ће бити новца, то је припрема и одлазак у мировне мисије јер учешће у тим операцијама ствара за државу политичку референцу", рекао је Радић.

Према његовој оцени, износ војног буџета за 2015. годину показује да оружане снаге, напросто, нису приоритет ни држави ни влади.

"Пар дана пре Нове године објављен је указ о обимним кадровским променама у врху војске. Нико од медија се тиме није бавио, што указује да војска више није интересантна. Влада има других проблема и војску доживљава само као средство за јавну промоцију када дође до поплава и снежних падавина а маргинализује је када дође до расподеле новца", оценио је Радић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара