Мање запослених жена него мушкараца

На подручју Србије, од укупног броја запослених жене чине 42 одсто, осносно запослено је 16 одсто мање жена него мушкараца, показало је истраживање Републичког завода за статистику.

Највише запослених жена је старо од 45 до 54 године и у тој категорији налази се 29,4 одсто укупно запослених жена. Највише запослених мушкараца има у доби од 35 до 44 година старости, што чини 25,5 одсто запослених мушкараца, преноси Танјуг.

Истраживање је показало и да је међу женама више запослених међу онима које су удате 71 одсто, док код ожењених мушкараца тај удео износи 66 одсто. Стопа радне активности жена које имају високо образовање већа је него код мушкараца са истим образовним нивоом, односно код жена износи 71, а код мушкараца 65 одсто.

Истовремено мушкарци у старосној групи од 15 до 64 године, много су активнији у самозапошљавању, два пута више су самозапослени него жене и тај однос износи 29 према 14 одсто.

Неформално запослених и жена и мушкараца има више међу самозапосленим лицима, него међу запосленим и то у свим старосним групама. Највећи број неформално запослених су стари 65 и више година, код мушкараца 81,3 одсто, а код жена 51,6 одсто.

Стопа незапослених жена износи 24 одсто, а мушкараца 21. Највећа стопа незапослености је код жена у старосној групи од 15 до 24 године и за 12 процентних поена већа је него код мушкараца, однос је 57 према 45 одсто.

Пољопривредна газдинства су прилично остарела, тако да су њихови носиоци најбројинији међу лицима старијим од 65 година, од којих жене чине 47, а мушкарци 32 одсто.

Жене чине изразиту већину међу члановима породице и рођацима, који су обављали пољопривредну делатност на газдинству 62,9 одсто, док међу стално стално запосленим на газдинству чине изразиту мањину од 14,8 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара