Млади српски научници освајају медаље широм света

Српска академија наука и уметности наградила је 25 најбољих младих научника, истраживача, који су освојили медаље на међународним такмичењима у области математике, физике, астрономије, информатике, биологије, хемије и астрофизике.

Млади кажу да сада имају већу пажњу, не само медија, већ и друштва у целини. Међутим, најбољи и даље одлазе у инистранство.

 

Ученици Математичке гиманзије у Београду не престају да обарају сопствене рекорде. Само у 2014. освојили су 12 златних, 20 сребрних и 29 бронзаних медаља.

"Математику ја не учим него вежбам, и радим је онако чисто из задовољства, углавном. Седнем и радим без икаквог мерења времена, без икаквог циља. Само радим и уживам", каже Лука Вукелић, освајач сребрне медаља на Светској математичкој олимпијади.

Маријана Вујадиновић, која је освојила злато и две бронзане медаље каже да их професори и систем наставе у школи гурају да буду најбољи.

"Ситуација у друштву се последњих година доста побољшала, награде САНУ, а и Министарство више финансира међународна такмичења, види се неко побољшање", каже Маријана.

Студенти Факултета организационих наука, као и Правног факултета Универзитета у Београду чврсто држе водеће позиције на међународним такмичењима. Осим знања, такмичући се, стичу нове контакте и вештине друштвених комуникација.

"Свакако ићи ћемо на још светских такмичења, потрудићемо се да донесемо још одличја, Свакако ја ћу бити део организације тог такмичења у Београду док ћу се као такмичар појављивати на још неким, свакако биће нас још у свету", каже Катарина Мирковић, студент ФОН-а и освајач треће награде на Међународним такмичењима у Бризбејну и Београду.

Дина Прокић, такмичар и тренер тима за правну арбитражу је тренутно на мастер студијама у Канади на Мек Гил универзитету. "Наравно то је једно другачије искуство, али без знања и вештина стечених на Правном факултету Универзитета у Београду сигурно не бих тамо доспела а камоли нешто друго урадила", каже Дина.

Најбољи и даље одлазе у иностранство. Ускоро ће отићи још један наш инжењер и то на посао у "Гуглу", где је тренутно запослено двадесет дипломаца Електротехничког факултета.

"Па идеално би било када би 'Гугл' за неких месец, месец и по дана отворио канцеларију у Београду. Мало вероватно, али ако околности буду праве, зашто да не и повратак, то је можда и најбоље", каже Филип Живковић, дипломирани инжењер електротехнике.

Школовање на престижним европским и светским универзитетима наставља око 500 студената. О њиховом усавршавању брине Фонда за младе таленте Министартсва омладине и спорта, док на завршним годинама студија у земљи стипендира 1.200 академца.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у овој школској години доделило је око 32.000 ученичких и студентских стипендија и кредита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара