Читај ми!

Зимски узрочници пожара

Претходне недеље у низу пожара горело је неколико станова, локала и помоћних објеката. Током зимских месеци, упозоравају надлежни, чешће него иначе треба проверавати инсталације, али и водити рачуна шта се налази у близини грејних тела.

Настају у трену, а последице могу да буду немерљиве. Једна искра уме да направи бројне жртве и велику штету. Најчешћи узроци пожара су квар на електричним инсталацијама и људски немар.

"У овом периоду најкритичнијем што се тиче пожара на грађевинским објектима дошло је до повећања. У периоду октобар-новембар дошло је до повећања броја пожара, самим тим на несрећу дошло је до повећања броја погинулих. Прошле године у периоду новембар 2013. године имали смо 11 погинулих, а ове чак 15", каже Саша Ранчић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Уз старе и оштећене електричне инсталације које представљају опасност преко целе године, у зимским месецима додатна претња су лампиони и украсне свећице без надзора или сушење веша на грејним телима.

"У зимском периоду најбитније је проверити исправност електричних уређаја поготово грејних тела, бојлера и осталих уређаја. Важно је проверити исправност прикључака, и проверити исправност заштитних елемената који се налазе на тим уређајима", указује електричар Остоја Матић.

Матић каже и да продужни каблови и прикључни елементи морају бити исправни, а да електрични уређаји и грејна тела морају бити удаљени од елемената који су запаљиви.

Безбедносне културе у земљи готово да нема. Чак и ако знамо како да се од ватре сачувамо, често постоје препреке да стигнемо до безбедног места.

"Апелујем на наше суграђане да у овим зимским месецима када се заиста највећи број њих греје на чврста горива да обрате пажњу на мере безбедности, да обрате пажњу на приступне путеве, јер је немогуће ватрогасцима често да приђу до места пожара", напомиње начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а, Предраг Марић.

Марић истиче и да паркирана возила често блокирају пролазе и прилазе што представља велику тешкоћу за ватрогасце, али и у високим стамбеним објектима, евакуциони путеви често су затрпани разним отпадом.

Од почетка ове године у Србији је било више од шест и по хиљада пожара на грађевинским објектима. Приликом интервенције повређена су 23 ватрогасца, а из пожара је спасено 391 лице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара