Читај ми!

Дискриминација особа са инвалидитетом и даље присутна

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да су особе са инвалидитетом и даље изложенe дискриминацији, иако је Србија постигла напредак у законској регулативи у области заштите њихових права.

Пауновићева је у изјави достављеној медијима поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, навела да према резултатима последњег пописа, у Србији живи 571.780 грађана који су се изјаснили да себе доживљавају као особу са инвалидитетом, преноси Танјуг.

Особама са инвалидитетом се, објаснила је Пауновићева, сматрају они који су рекли да имају тешкоћа или су потпуно онемогућени да обављају свакодневне активности, а то је 7,96 одсто од укупног броја грађана.

Како је навела, особе са инвалидитетом су чешће од других изложене дискриминацији, а проблем који значајно томе доприноси је питање неприступачности објеката, стопа незапослености, као и још увек недовољна подршка у заједници.

"Некада су особе са инвалидитетом биле брига једино своје породице. Данас је то ипак нешто другачије", рекла је Пауновићева.

Пауновићева је подсетила да, иако закони о забрани дискриминације и о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, изричито забрањују дискриминацију у коришћењу јавних објеката и површина, као и јавних услуга, у пракси се то редовно дешава.

"Постоји потреба измене постојећих посебних закона и подзаконских аката у тој области, нарочито аката јединица локалне самоуправе, али и израда нових законских текстова који ће особама са инвалидитетом помоћи да равноправно са другим грађанима користе све ресурсе у заједници", рекла је Пауновићева.

Како је нагласила, не сме се заборавити да особе са инвалдитетом често не могу да користе градски превоз, да су им позоришта, биоскопи недоступни, а велики број здравствених и социјалних установа, као и судова им није прилагођен.

Особе са инвалидитетом које припадају и другим маргинализованим групама често се сусрећу са дискриминацијом по више основа, односно вишеструком дискриминацијом, а то је, рекла је Пауновићева, пре свега случај са женама, децом и младима са инвалидитетом, особама са инвалидитетом припадницима националних мањина и избеглим и интерно расељеним лицима са инвалидитетом.

Пауновићева је додала да жене са инвалидитетом трпе вишеструку дискриминацију како услед инвалидитета, тако и због друштвених стереотипних улога мушкараца и жена.

Оне се и теже школују, запошљавају, за обављање истог посла добијају мању накнаду и чешће су жртве породичног насиља у односи на жене без инвалидитета, рекла је Пауновић.

"Деца и млади са инвалидитетом представљају посебно осетљиву групу", истакла је Пауновићева и још једном подсетила на неопходност удруженог деловања свих актера у циљу равноправног и неометаног функционисања у друштву у којем ће свака особа моћи да оствари пуни потенцијал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара