Читај ми!

Светски дан особа са инвалидитетом

Обележава се Међународни дан особа са инвалидитетом, а у Србији ће бити обележен низом активности чији је циљ да се истакне неопходност њихове инклузије.

Помоћник министра за рад Владимир Пешић указао је поводом обележавања тог дана да тренутни положај особа са инвалидитетом у Србији није на завидном нивоу, али да се држава труди да унапреди и помогне њихово веће укључивање у све аспекте друштвеног живота, преноси Танјуг.

"Ниска је стопа запослености особа са инвалидитетом, донет је Закон о запошљавању особа са инвалидитетом и он је неке резултате већ дао. Оно што видимо на терену је да је једна од ствари које су проблем - образовање будући да уколико особа није довољно образована мање су шансе да буде негде запослена, а без запослења нема комплетне инклузије и на томе ћемо сви заједно радити", рекао је Пешић.

Пешић је навео да ће се до краја године у скупштинској процедури наћи два закона, један о употреби знаковног језика, а други који се односи на кретање слепих и слабовидих особа уз помоћ пса водича.

Указао је да је главни циљ укључивање особа са инвалидитеом у социјални и економски живот Србије и да на том плану учинимо све што можемо.

Као једну од важних активности навео је што је представник Министартсва рада изабран као члан комитета који чине представници земаља чланица потписница конвенција о правима особа са инвалидитетом, који чини 12 експерата.

Говорећи о броју особа које живе са неким од облика инвалидитета, Пешић је казао да нема прецизних података, и да се процењује да оне чине око 10 одсто популације.

"Базу података немамо, али смо покренули њену израду, тај посао је започет и имаћемо податке до краја године", рекао је Пешић.

Према његовим речима, циљ је да се начини нека врста социјалне карте, где ће бити не само подаци о броју, већ целокупном статусу сваке особе од тога да ли ради, да ли прима неку надокану од државе, да ли је запослена и какав је њен статус када је у питању образовање.

Поводом Светског дана особа са инвалидитетом у Скупштини Србије уприличена изложба ликовних радова. Увече је планирана прослава дана особа са инвалидитетом у Центру "Сава".

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно уцешће у друштву.

Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе са инвалидитетом суочавају, а то су пре свега, сиромаштво, висока стопа незапослености и искљуценост из друштва.

Процене су да приближно 15 одсто светске популације живи са неким обликом инвалидитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара