Читај ми!

"Сива зона" Закона о безбедности саобраћаја

Саобраћајна несрећа на Ади Хуји пре десетак дана поново је отворила питање Закона о саобраћају. Показало се да овај закон, донесен уз доста медијске помпе, има озбиљних мана и да га надлежни не примењују на најбољи начин.

Године 2009. сматрало се да је Закон о безбедности саобраћаја одличан и строг и да ће знатно смањити број погинулих на путевима. Ипак, тада нови Закон о безбедности саобраћаја најбољи ефекат је имао само у првој години. Следеће четири нису драстично смањиле број трагедија на путевима у односу на прописе из осамдесетих година прошлог века. Сада се спремају нове измене.

Начелник саобраћајне полиције Владимир Ребић каже да је закон, донет уз јаку медијску подршку, утицао да велики број грађана почне да се придржава саобраћајних прописа. Међутим, када су грађани схватили да се сва противправна понашања не могу санкционисати, дошло је до одређеног опуштања, сматра Ребић.

Опуштање је довело до трагедија попут оне где је возач без возачке дозволе и са прегршт пријава убио троје младих.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја напомиње да се ономе ко нема возачку дозволу не могу одредити казнени поени, као ни мера забране вожње, за разлику од оног ко је има.

"Особи која нема возачку дозволу можете изрећи само новчану казну или казну затвора", каже Окановић, истичући да се казна затвора код нас ретко изриче.

"Систем је постављен тако да онима који немају возачку дозволу, а посебно младим људима, шаљете поруку: слободно ви возите без дозволе, санкције су врло благе, а можда их неће ни бити", упозорава Окановић.

Многи животи би били спасени да је постојала могућност да се опасним возачима суди по скраћеном поступку уместо да се избегавањем позива дозволи да позив на суд застари.

Председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић наводи да закон није садржавао дефиницију тешких прекршаја против безбедности саобраћаја, тако да је било тешко разлучити који су то тешки прекршаји.

"Иако се знало који би то прекршаји требало да буду, постојала је нека врста сиве зоне у којој одлучује саобраћајни полицајац или прекршајни судија", додаје Маринковић.

У најави је нови закон о безбедности саобраћаја, други у последњих пет година. Представљен је као оштрији, модернији и без грешака. Баш као што је било речено и за претходни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара