Читај ми!

Арсенијевић: Кривична пријава због напада

Наставе на Филозофском факулету нема ни данас. Студенти и професори добили су правно тумачење студентских захтева. Декан Милош Арсенијевић потврдио је да је поднета кривична пријава због напада на једног од професора тог факултета 27. новембра.

Студенти кажу да ће блокада потрајати докле год им се не испуне захтеви и да ће разговарати са Саветом Факултета.

С друге стране, декан каже да се у извештају Министарства види да је факултет поступао по закону, да ће разговарати са студентима када блокада престане и да очекује да ће сутра добити извештај просветне инспекције како би одлучио шта даље. Сматра и да Министарство просвете треба да да конкретне предлоге.

Декан Милош Арсенијевић потврдио је Бети да је поднета кривична пријава због напада на једног од професора тог факултета 27. новембра.

Арсенијевић је на конференцији за новинаре прошлог петка рекао да су студенти који блокирају наставу на Филозофском факултету напали предавача, који је морао да оде на преглед у Ургентни центар због бола у грудима и повишеног притиска.

Студенти су тада саопштили да нису физички насрнули на професора, већ да је њему позлило два сата након што је спречен да одржи предавање.

Декански колегијум Филозофског факултета у Београду осудио је хајку која се "не само у окупираним зградама Факултета, већ и кроз неке медије води против њиховог колеге професора Чедомира Антића", наводи се у саопштењу Филозофског факултета, а преноси Танјуг.  

"Носиоци и присталице окупације под којом се Факултет већ недељама налази воде агресивну кампању против наставника и студената који не пристају на њихово насиље. Ми стога захтевамо од новинара да се држе правила професије и не учествују у кампањи клеветања часних људи и оглашавања наводних жртава без идентитета", додаје се у саопштењу.

Декански колегијум истиче и да јавност "увелико препознаје намере и осуђује поступке скупине која окупира Филозофски факултет".

"Неки наши наставници већ су поднели пријаве против насилника и изгредника, у намери да се активно изборе за заштиту своје безбедности и права на рад. Очекујемо да им се у томе наредних дана придруже и све друге колеге изложене насиљу и неправди", закључује се у саопштењу.

Неки београдски медији су пренели да се на Јутјубу појавио снимак на коме се види како на улици једна мајка виче на историчара и доцента Чедомира Антића, јер не подржава студенте у блокади Филозофског факултета.

Решења за прекид блокаде још нема, јер и студенти Филозофског факултета и представници руководства те установе чврсто остају на својим раније заузетим позицијама.

''Експлицитна одлука коју је Савет Филозофског факултета донео на јутрошњем састанку је да први и кључни корак у циљу започињања било каквих преговора мора бити прекид блокаде која активно траје већ 53 дана'', изјавио је декан Филозофског факултета у Београду Милош Арсенијевић, преноси Танјуг.

Према његовим речима, преговори студената са Саветом филозофског факултета нису могући пошто он нема формирану комисију која је за то задужена.

С друге стране студенти су одлучни у томе да се блокада настави све док им захтеви не буду испуњени јер, како кажу, ако је сада обуставе неће успети у намери да се изборе за своја права.

Упркос наводима декана, представници Самоорганизованог студентског покрета ишчекују преговоре са Саветом како би остварили главни захтев да буџетски студенти могу уписати наредну годину, а да притом не морају да плаћају пренос ЕСПБ бодова, што је и био повод саме блокаде.

Како је саопштено на конференцији за новинаре, у интересу и једних и других је да преговори што пре отпочну и да се ова ситуација коначно реши како не би био изгубљен семестар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво