Читај ми!

Алкохол и млади – пију и десетогодишњаци

Злоупотреба алкохола је узрок смртности број један у узрасту од 15. до 30. године, а код нас прва искуства с аклохолом имају и деца од десет година, каже Ивица Младеновић, стручњак за болести зависности.

Деца све раније почињу да пију и прва искуства са алкохолом имају са десет година, изјавио је начелник Клинике за болести зависности Ивица Младеновић и указао на све већу злоупотребу алкохола код адолесцената.

Младеновић је агенцији Бета рекао да је до 18. године 90 одсто младих пробало неко алкохолно пиће, а чак 42 одсто се напило.

"То су изузетно забрињавајући подаци с обзиром на то да не постоји нити друштвено нити медицинско оправдање за пијење испод 18 година", истакао је Младеновић.

Према његовим речима, у свету, али и Србији, злоупотреба алкохола је узрок смртности број један у периоду од 15. до 30. године.

Он је навео да је адолесценција најбурнији период живота и да млади пију у такмичарском стилу, да мешају пића са другим психоактивним супстанцама, а посебно је опасно мешање алкохола са енергетским напицима када најчешће долази до тровања алкохолом.

"Злоупотреба алкохола је ризично понашање штетно по здравље, што значи да ти млади људи попију неколико пића, па седну за волан, потуку се, уђу у ризичне сексуалне односе, дође до самоубиства или убистава", каже Младеновић.

Он додаје да треба имати у виду да су разлози због којих млади узимају алкохол утицаји вршњака, али и један, како је оценио, "доста лежеран" став друштва, пре свега породице.

Према његовим речима, то су ствари које могу да се решавају системски и за то је неопходна превентива како на друштвеном, тако и на индивидуалном и породичном нивоу.

"Код адолесцената је јако тешко водити се само њиховом личном идејом да нешто раде на свом усавршавању и ставу према алкохолу. Они сами нису спремни да се образују нити уче о томе. Превасходно у том узрасту то би морала да ради породица", истиче Младеновић.

Међутим, према његовим речима, проблем у Србији је то што је Србија као земља хипертолерантна према алкохолу и уместо родитељи да буду модел у позитивном смислу, они врло често буду модел у негативном смислу.

Рани контакт с алкохолом – већи ризик од алкохолизма

"Момак који је пробао алкохол са десет година није ретко да га проба у друштву родитеља, односно да му управо отац или деда или неко из породице дâ да попије", каже Младеновић.

Како је навео, треба имати у виду да, ако се алкохол проба пре 13. или 15. године, постоји три пута већа вероватноћа да се касније развије алкохолизам.

"Дакле, тај ниво породичног превентивног дејства је више него значајна, али да би породица могла да делује превентивно мора да има неке информације, а те информације би могла да им дâ држава", наводи Младеновић.

Он је казао да држава треба да реагује на неколико нивоа – први је стратегија која је написана, али још није усвојена, а након тога би требало у образовни систем увести одређен број часова усмерен на превенцију злоупотребе алкохола и психоактивних супстанци.

Осим тога, неопходно је организовање трибина, кампање и вршњачка едукација, закључио је начелник Клинике за болести зависности Ивица Младеновић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се