Читај ми!

Зимске гуме – нова дилема за возаче

Још нема снега па нема ни гужви за замену гума на аутомобилима. Они који поштују закон учинили су то још 1. новембра. Благе зиме поново намећу дилему – да ли за само десетак дана у току године треба куповати зимске гуме.

Многи су решили да уместо трошка од 200 евра, колико кошта комплет нових зимских гума, једно време кад има снега и леда на коловозу иду на посао градским саобраћајем или пешке. Некима се то и више исплати, па код вулканизера није гужва као ранијих година.

"У случају саобраћајне несреће, када се на путу налази снег и лед и када возило има летње преуматике, возач који вози такво возило по закону је крив за ту саобраћајну несрећу. Он је дужан да надокнади целокупну штету причињену у несрећи", указује Милан Божовић, вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја.

Стручњаци упозоравају да казне за непоседовање зимских гума могу бити много веће од оних које очекујете. Најјефтиније ћете проћи само са опоменом.

Ако вас полицајци искључе из саобраћаја као технички неисправно возило – можете добити казну и до 50.000 динара, која је много већа него да сте купили нове зимске гуме.

"Важно је да схватимо да зимске гуме нису само безбедне када је снег на коловозу, већ да оне имају изузетно добра својства када су ниске температуре у питању. Наиме, летње гуме на ниским температурама су крте и имају дужи зауставни пут, а зимске се прилагођавају температури", напомиње Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Дилема увек постоји да ли купити нове или половне зимске гуме. Вулканизери су сагласни.

"Многе гуме не можемо да монтирамо, оне су изобличене и директно утичу на безбедност", каже Милан Ђурић из ауто-сервиса "Гудаловић".

Што се тиче избора гума, једна од могућности су и такозване "М плус С" гуме које су погодне за лошије временске прилике. Али оне су компромис о коме стручњаци имају подељена мишљења. Лети су сувише кабасте и бучне, брзо се униште, а на великом снегу нису као гуме са крампонима. Ако је могуће, потребно је имати два пара гума.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара