Читај ми!

Ревизори: Неправилности у осигурању стамбених кредита

Државна ревизорска институција (ДРИ) објавила је извештај о контроли пословања Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК) у 2013. години у којем је наведено да та институција није преузимала мере из своје надлежности, чиме је умањила сопствене приходе.

Државни ревизори су утврдили да НКОСК неблаговремено и неефикасно предузима радње и мере против банака због неспровођења вансудског поступка намирења без одлагања, код 87 осигураних стамбених кредита чије рате дуже од три године отплаћује Корпорација уместо корисника, у укупном износу од око 196 милиона динара, преноси Бета.

Како је наведено, код четири кредита Корпорација није покренула извршне поступке ради принудне наплате потраживања, у износу од 3,7 милиона динара, чиме су умањени приходи те државне финансијске институције.

Корпорација није урадила годишњи попис потраживања од банака по осигураним стамбеним кредитима, у укупном износу од 726 милиона динара, као ни попис канцеларијског намештаја и друге опреме, чија набавна вредност износи око 3,7 милиона динара.

У извештају ДРИ је истакнуто да је Корпорација умањила своје приходе ослобађањем плаћања премије осигурања 22 запослена по 24 осигурана кредита, за укупан износ премије осигурања од 5,5 милиона динара.

Такође, Корпорација није уплатила порез по одбитку и припадајуће доприносе на зараде по основу учињених погодности запосленима, у износу од 4,5 милиона динара, чиме су њени трошкови мање исказани у финансијским извештајима.

У Корпорацији, по налазу ДРИ, није организована интерна ревизија, а шест преговарачких поступака јавних набавки, укупне вредности 12,2 милиона динара, спровела је супротно Закону о јавним набавкама.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара