Скупо одржавање ничијих амбасада

После распада Југославије бивше чланице су поделиле злато и новац. Ни после двадесет година, међутим, није подељен велики део земљишта и објеката широм света које је поседовала та држава. Процес поделе дипломатско-конзуларне имовине, како сазнајемо, ускоро би требало да буде настављен.

СФРЈ је поседовала имовину свуда у свету, међутим, још се не зна шта коме треба да припадне. Када би се представници комисије састали, можда би и постигли коначан договор о подели имовине.

"Баш изразити проблем је ретко састајање мешовите комисије. То ретко састајање доводи Србију у један врло неповољан положај, јер ми смо дужни по уговору о сукцесији да управљамо, газдујемо, одржавамо и чувамо све те објекте до коначне примопредаје", наводи генерални секретар Министарства спољних посова Вељко Одаловић.

Због промењених интереса и економске ситуације, данашњим државама велики објекти не требају. Попут оних на Менхетну, у Њу Делхију или Бразилији. Ипак, до коначне расподеле, комуналије и одржавање некретнина плаћа Србија.

Висока представница Републике Словеније за наследство Ана Полак Петрич каже да се комисија није састала од 2012. године. Наводи да би састанак требало да се одржи у Скопљу.

"Свима је у интересу да до коначне поделе дође што пре. Истина је да објекти пропадају и да је велики терет на Србији јер их она одржава. Остало је још 30 одсто да се подели. Имовина у Латинској Америци и Африци је подељена али није реализована примопређа јер се чека на тај састанак", каже Ана Полак Петрич.

Прошле године за реновирање амбасада које су припале нашој земљи у Паризу, Бриселу, Будимпешти и Отави, издвојено је милион и 600 хиљада евра. У згради српског конзулата у Будимпешти, адаптира се осам станова за запослене и резиденција за амбасадора. Сређивање те зграде уштедеће држави 7.000 евра месечно које је до сада издвајала за кирију.

"У свету постоје неке непокретности које су већ припале Србији и за које хитно требало донети одлуке шта ће се са њима. Опредељење владе је уштеда, што значи да уколико је заиста непотребно за дипломатско-конзуларна представништва, било за живот или рад Амбасаде, о томе се може разговарати. Уколико то није потребно, треба то продати", каже директор Дирекције за имовину Јован Воркапић.

Колико Србију у ствари кошта распад Југославије, бар када је реч о прилогу Б споразума о питањима сукцесије, тешко је утврдити. Када ће се мешовита комисија поново састати, такође. Оно што је извесно, јесте да нашој земљи у расподели имовине диплпматско-конзуларних представништава припада 39,5 одсто.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво