Коцељева, свака донација добродошла

Шест месеци од мајских поплава, у општини Коцељева није завршена обнова свих оштећених кућа. Иако је већина домаћинстава добила новац од државе, намењен за санацију, у неким објектима радови још нису почели. Помоћ државе, тврде мештани, није довољна, па је свака донација овом крају добродошла. Поред обнове мостова, планира се и чишћење речног корита Тамнаве.

Дуже од пет месеци четворочлана породица Драгана Ранковића из Коцељеве, живи у неомалтерисаним просторијама на спрату куће. Верује да ће, уз помоћ државе, донатора и комшија, до зиме обновити приземље. 

Драган Ранковић каже да комшије долазе да помогну и да се узајамно помажу колико могу. "Кажем вам најискреније, да није било државе, да нису стали иза нас, не знам како би се ми сами снашли", каже Ранковић.

Да би осушио зидове и почео са обновом куће, ватру у пећи дневне собе, Слободан Маринковић не гаси, каже, од летос.

"Највећи проблем су зидови и подови, они су још увек влажни, цело лето смо ложили, ако је уопште било лета, осушило се упола", каже Слободан Маринковић.

Помоћ државе, тврде мештани, није довољна, па је свака донација овом крају добродошла. Кућне апарате, за 143 породице обезбедила је Фондација принцезе Катарине Карађорђевић.

"Ова нам помоћ много значи, вода нам је уништила све, немамо новца да бисмо купили", прича Надежда Јовичић из Коцељеве.

Престолонаследник Александар Други Карађорђевић каже да кроз Фонацију желе да помогну људима. 

Од 135 стамбених објеката који су у мају оштећени, 120 добило је новац за обнову.

"Оно што је најбитније да ће готово сви чије су куће, објекти у којима станују бити решени, и да ће зиму сачекати у својим кућама", каже Верољуб Матић, прдеседник Скупштине општине Коцељева.

Највећа штета од поплава у Коцељеви је на инфраструктури.

У мају, река Тамнава са својим притокама порушила је и оштетила пет мостова од републичког и десет од локалног значаја. Радови на мосту на магистралном путу Шабац - Ваљево требало би да буду завршени до краја године.

"Радимо ујутро од пола седам, увече до пола пет, док год се види, пуном се паром ради да се мост заврши у одређеном временском року", каже радник Љубиша Витић.

Поред обнове мостова, у општини чија се штета од поплава процењује на више од 317 милиона динара, планирају и чишћење речног корита Тамнаве и њених потока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво