Читај ми!

Дански савет помаже Чачанима

Дански савет за избеглице почео је обнову стамбених објеката у чачанском крају оштећених у мајским поплавама. Обнову кућа финансира Европска унија, из претприступних фондова. Програмом су обухваћене 24 општине у Србији, а укупан износ помоћи је 30 милиона евра.

Виолета Јовановић из Коњевића већ шест месеци живи на тавану са ћерком, док син спава у шатору. Због тога не крије задовољство што ће јој кућа ускоро бити обновљена.

"Очекујемо око 25. да бисмо се уселили. Што се тиче куће ту је била тотална штета. Мени је вода пролазила кроз кућу тако да нисмо успели ништа да спасимо", каже Виолета.

Дански савет за избеглице обновиће 14 стамбених објеката у чачанској општини у вредности од око 52 хиљаде евра.

"Осим тога, Енека као партнер на овом пројекту санираће једно предузеће , мало, микро предузеће у вредности од око пет хиљада евра. Та помоћ биће у опреми и материјалу, тендер је у току и навероватније дистрибуција саме те опреме и материјала биће почетком децембра", наводи Иван Јовановић из Данског савета за избеглице.

Уз помоћ локалне самоуправе одабране су куће у којима због великих оштећења није могуће живети. Предност су имали и корисници социјалне помоћи, вишечлане породице и тешко болесни.

"Нећемо стати на само овој донацији. Ми смо припремили спискове оштећења објеката на поплавном подручју, тако да се надам да ћемо наставити сарадњу, да ћемо још неким нашим суграђанима помоћи да колико толико санирају штету од последица од поплава", напомиње градоначелник Чачка Војислав Илић.

Рок за завршетак радова на обнови кућа је 45 дана . Након тога, кажу у Данском савету, домаћинства ће опремити намештајем и основним кућним апаратима. Укупна вредност те помоћи, је око 30 хиљада евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво