Читај ми!

АКУ: Поступати у притворским предметима

Адвокатска кривична унија упутила је предлог Адвокатској комори Србије да омогући адвокатима поступање у актуелним притворским предметима, којима би њиховим клијентима који су већ у притвору "био омогућен приступ правди и слободи".

Кривична унија предлаже да се предлог о поступањима у притворским предметима изнесе на прву наредну седницу Управног одбора АКС, с обзиром на то да обустава рада адвоакта траје већ два месеца.

"Сматрамо својом професионалном обавезом адвоката-бранилаца, да Вам се обратимо у интересу слободе и одбране наших клијента", наводи се у допису АКУ који је достављен и Танјугу.

Та унија бранилаца истиче да и даље наставља да поштује одлуке Коморе о обустави рада напомињући да "чињеница колико ће наши клијенти боравити у притвору, власт посебно не погађа, већ њихове породице, њих и нас", наводи се у допису адвоката кривичара.

Кривичари су указали на неке од законских норми, одредбе Кодекса адвоката и поједине европске препоруке, и изразили наду да ће тај предлог бити усвојен, а Правила о поступању адвоката током обуставе рада ревидирана, како би се, како се наводи, избегла штета по интересе најихови клијената.

АКС је издао упутство према коме адвокати током обуставе рада не иду на суђења, нити у полицију или тужилаштво на саслушања.

АКУ тражи да се браниоцима омогући да наставе поступање у предметима који су у току а њихови клијенти у притвору.

Београдски адвокати су летос 15 дана штрајковали тражећи измене пореских решења за 2014. годину, којима је порез адвоактима повећан за 40 одсто а у неким случајевима и до 100 одсто.

У септембру је штрајк поново почео у 10. септембра а у целој Србији 17. септембра. Поред пореза адвоакти тражи и измене закона о јавном бележништву, који су почели да се примењују 1. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара