Читај ми!

Измена Закона о ГМО само уз стручну оцену

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је да могуће будуће измене Закона о генетски модификованим организмима, у наредним годинама, неће бити рађене без учешћа стручне јавности и одговарајућих процедура.

Снежана Богосављевић Бошковић каже да измена Закона о генетски модификованим орханизмима "није на дневном реду", а да ће свака евентуална промена бити уведена пажљиво, преноси Бета.

Министарка је, представљјући Извештај о стању у пољопривреди Србије 2013. године, рекла да ће сви бити обавештени када буде измена у Закону о ГМО.

Недавно је шеф преговарачког тима Србије за приступање ЕУ Тања Мишчевић рекла да Србија планира да у наредних годину дана испуни све услове за улазак у СТО, укључујући усвајање измена Закона о ГМО.

Према важећем Закону о ГМО у Србији нису дозвољени промет и узгој ГМО.

У ЕУ, чије чланство Србија жели да уђе, узгој и продаја ГМО су дозвољени, али након строге контроле и уз јасно обележавање, при чему земље могу, позивајући се на безбедносну клаузулу да забране узгој неких култура, па се у пракси гаји само једна култура кукуруза у малом броју земаља.

Неизвесне премије за млеко

Министарка је рекла да се још не зна да ли ће се у наредним годинама исплаћивати премија за млеко.

"За наредне године још ништа није готово, анализирају се нека могућа решења и траже начини да се средства која се инвестирају у пољопривреду на најефикаснији начин користе, али то су за сада још увек предлози", рекла је Снежана Богосављевић-Бошковић новинарима у паузи скупа на коме је представљен Извештај о стању пољопривреде Србије у 2013.

Министарка је нагласила да су ефекти досада уложених средстава у пољопривреду нису задовољавајући, јер није повећан ни сточни фонд нити производња млека, а "новац је потрошен".

"Желимо да видимо да ли постоји неки бољи оптималнији модел, али то је само предлог који ће у наредном периоду бити анализиран", рекла је Снежана Богосављевић-Бошковић.

Додала је да премије за млеко за ову годину нису укинуте ребалансом буџета и оне ће се исплаћивати као и до сада, у складу са важећим законом и по утврђеној динамици.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво