Читај ми!

Случај "лимун", параноја или основана сумња

Појавиле су се спекулације да се у Србији продаје јефтинији лимун из Турске и да је прскан имазалилом, опасним по здравље. У Министарству пољопривреде тврде да све производе на тржишту контролишу стручне службе. Национална организација потрошача сматра да би се наредних дана требало уздржати од куповине лимуна док не стигну резултати додатних анализа.

Опасна хемикалија којом је, како се сумња, прскан лимун из Турске, продире кроз цео плод, отровна је и изазива рак.

Фитосанитарна инспекција додатно контролише увозне цитрусе, како би се проверили наводи да ли је третиран тим опасним заштитним средством. Узорци су прослеђени овлашћеним лабораторијама на испитивање, а резултат се очекује током сутрашњег дана.

Национална организација потрошача Србије саопштила је да ће Министарство пољопривреде морати да истражи наведене гласине. Указују да Министарство ћути већ два дана, док та гласина потреса јавност. 

"Све док Министарство пољопривреде нема одговор а ни инструменте да хитно реагује на гласине о отровном лимуну, Србија ће бити и остати плодно тло за ширење страха и неговање параноје када је реч о безбедности хране", наводи се у саопштењу.

Организација потрошача истиче да годинама нико од надлежних у тој области не ради свој део посла.

"Министарство пољопривреде није свих ових година – пет година, формирало национални савет за безбедност хране чија је основна функција процена, управљање ризицима и анализа ризика", рекао је Горан Паповић, председник НОПС-а, истичући да не постоји ни одељење за брзо реаговање.

Све то, како се наводи у саопштењу НОПС-а, широм отвара врата за спекулације, али и за мито и корупцију у области безбедности хране, било да је из увоза или из домаће производње.

Будући да је гласина потекла из Хрватске од тамошњег удружења за заштиту потрошача, у саопштењу се потрошачи подсећају да у Европској унији ради перфектно усавршен систем за брзо узбуњивање свих чланица и да сва храна која улази у ЕУ подлеже проверама, а касније следи и брза реакција уколико се утврди да храна није безопасна.

Провером на том систему утврђено је да помињана Турска, као произвођач лимуна, није имала проблема са остацима фунгицида на воћу од априла ове године.

Извртање чињеница о наглом појефтињењу лимуна такође није помогло да се јавности пружи права слика, јер потрошачи знају да је цена лимуна враћена на нормалу након што је пре месец дана дошло до наглог поскупљења, условљеног застоју увоза и мањој понуди, стоји у саопштењу.

Лимун је подложан развоју гљивица на кори, па га добављачи третирају раствором фунгицида, што је стандардан поступак. Увоз и промет се обављају према важећим законским процедурама, тврде трговци.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво