Шабић о акционом плану за поглавље 23

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да је Нацрт акционог плана за преговарачко Поглавље 23, у делу о областима за које је он надлежан, значајно испод очекиваног и потребног нивоа.

Родољуб Шабић је оценио да би усвајање документа са таквом садржином (доступан на веб сајту Министарства правде) пре или касније морало негативно да се одрази и на ток преговора са Европском унијом и, што је још много важније, на остваривање и заштиту права грађана Србије зајемчених Уставом и законом, преноси Бета.

Повереник је нагласио да акционо планирање не може и не сме подразумевати игнорисање и одлагање оног што је пропуштено и неизвршено, а што се могло и морало урадити.

Навео је да у Нацрту пише да је рок за измене Закона о слободном приступу информацијама четврти квартал 2015. године, иако је Акционим планом за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције предвиђено да измене буду усвојене почетком септембра ове године.

Шабић је указао и да су пропуштени рокови и за измене Закона о заштити података о личности "крај августа 2013, други квартал 2014" и да сад у Нацрту рок за "измене и допуне нормативног оквира у области заштите података" уопште и не постоји - само стоји "биће накнадно одређено почев од трећег квартала 2015".

Пролонгирање "активности на нормативном оквиру" за целу годину дана је заиста несхватљиво", оценио је Шабић.

Према његовим речима, готово је цинично да се у Нацрту констатује да је Влада усвојила Стратегију заштите података о личности, а да се пропушта констатовати да акциони план за спровођење Стратегије никада није усвојен, због чега је Стратегија и данас "мртво слово на папиру".

"То значи, имајући у виду да је Стратегија усвојена још у лето 2010. а да је задњи рок за усвајање акционог плана за њено спровођење био новембар 2010, да ће доцња која траје већ четири године бити продужена до даљег, неизвесно дуго", навео је Шабић.

Нацртом се до почетка 2016. године одлаже "обезбеђења потребних финансијских и кадровских ресурса поверенику за информације", више пута наглашаваних не само у документима Владе него и закључцима Скупштине Србије, а поводом усвајања извештаја Повереника, упозорио је Шабић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара