Читај ми!

Селаковић позива адвокате на преговорe

Министар правде Србије Никола Селаковић поново је позвао руководство адвокатских комора да наставе разговоре о проблемима са паушалним опорезивањем и да одлуку Уставног суда о одредбама закона које адвокатура оспорава сачекају радно, односно да прекину штрајк.

Министар правде Никола Селаковић каже да након његовог апела из Врњачке Бање у недељу, да се преговори наставе, до сада није било никакве организоване реакције, посебно не од руководстава адвокатских комора, преноси Танјуг.

"Ја сам за наставак разговора са руководствима комора, од Адвокатске коморе Србије до Адвоактске коморе Београда одакле је штрајк и потекао. Било је момената када су и једна и друга страна заузимале категоричан став, али спремност за дијалог са моје стране никада није престајала", истиче Селаковић.

Према његовим речима, Министарство правде жели, нарочито када је реч о порезима, да разговара као што се разговарало у јуну и у јулу, када је била постигнута једна врста договора.

"Када је реч о законима које адвокатура оспорава, мислим да је адвокатура сама изабрала најбољи начин јер се обратила Уставном суду кроз низ иницијатива", каже министар. Наглашава да ће сваку одлуку тог суда поштовати, као и да сматра да ће је поштовати и адвокатура.

"То је најбољи начин да отклонимо дилеме да ли је неки закон који се примењује уставан или није и да ли производи лоше правне последице", наводи Селаковић.

Истиче да он "у овој целој причи" нема никакву личну сујету, већ обавезу да свој посао обавља у складу са Уставом и законом.

Селаковић се састао да представником Међународне уније адвоката, као и са представницима Удружења адвокатских комора Европе. Коментаришући састанак, министар каже да је разговор био конструктиван и врло фер, чак и пријатељски.

"Око неких ствари ставови су нам идентични, у неким стварима се у некој мери разликују, али то нису разлике које не могу да се превазиђу. Оно што је провејавало током састанка јесте да је недопустиво стварање колапса у систему функционисања једне гране власти – правосуђа због одређеног незадовољства", напомиње министар Селаковић.

Према његовим речима, свака заштита права у Србији је обезбеђена одређеним правним лековима и правним средствима, а једно од њих је иницијатива за оцену уставности и законитости одређених законских одредби.

"Заједно треба да сачекамо одредбу Уставног суда, али никако на штету грађана", поручује Селаковић адвокатима, чија је обустава рада у Београду почела 10. септембра, а у читавој Србији 17. септембра.

Адвокати траже решавање питања паушалног опорезивања, као и промену појединих одредби закона који регулишу надлежност јавних бележника.

Представници међународних удружења адвоката сматрају да су адвокати Србије који штрајкују у праву и да ће се пронаћи компромисно решење са Министарством правде, речено је на Конгресу адвоката Србије.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара