Читај ми!

Оштећене школе (не)спремне за ђаке

До првог септембра је остало тек неколико недеља - то је и рок који је дала Влада да се све школе угрожене у поплавама и клизиштима обнове. Више од 50.000 деце из готово 50 школа и вртића којима су поплаве прекинуле школску годину, нада се да ће нова почети на време.

Бујице су у мају учионице напуниле муљем. Школа је три месеца касније очишћена, кров обновљен, постављени олуци, поплочане стазе. Да би на време примили основце у крупањском селу Костајнику, рукаве су засукали и учитељи.

Помоћник директора ОШ "Боривоје Ж. Милојевић" у Костајнику каже да су радови завршени и да је остало да се обаве неки радови који ће се у режији месне заједнице и школе извести, а то је пресипање школског дворишта.

Већа школа, више посла. Из Технолошке и Економско-грађевинске школе у Параћину блато је избачено тек пре неки дан, зидови се још суше. Две школе, једно двориште и готово 1.500 ученика. Надали су се да ће средњошколце сместити у једну, мање оштећену, зграду. Али и она је почела да се урушава.

"Очекујемо да потпишемо уговор и да кренемо са радовима, међутим, времена је мало остало тако да се бојимо да нећемо у овом простору да отворимо врата 1. септембра и да неће моћи ученици да уђу", рекао је Дејан Нешић, директор Технолошке школе у Параћину.

У обреновачкој општини верују да ће 1. септембра почети школска година и за њихове ђаке. Сви ће, кажу, наставу похађати у свом месту. Оптимистично, јер ће уговоре са извођачима потписати до 15. августа, па за радове остају мање од две недеље.

"Није нам интерес да се заврше радови у школама, а да се затвори влага па да по завршетку послова поново обијамо и да радимо неке послове", каже Новица Филиповић, члан Већа Обреновца задужен за образовање. 

Слика на терену, повод за питање - по ком плану и програму ће школарци из поплављених подручја сести у школске клупе? У Министарству просвете су оптимисти, али имају и план Б. Ако обнова наиђе на препреке, тражиће школе које могу да приме ученике из недовршених. О плану Ц, кажу, још не размишљају - продужени распуст није опција.

Драган Маричић из радне групе Министарства просвете за обнову школа погођених поплавама каже да је по плану А то 1. септембар и да се и даље надају благовременом почетку школске године.

"Није проблем само санација објекта, потребно је унети у те школе нову опрему, намештај, наставна средства и ставити их у функцију", каже Маричић.

Обнова вртића у већини поплављених места је при крају. То је, кажу у ресорном Министарству, и био приоритет, јер је тешко да предшколска деца путују до удаљенијих обданишта. На другом месту су млађи, па старији основци и средњошколци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се