Поступак против Адвокатске коморе Србије

Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак против Адвокатске коморе Србије због основане сумње да је то удружење злоупотребило доминантан положај на тржишту лиценцирања адвоката.

Адвокатска комора Србије је 2012. године донела одлуку да је висина трошкова за упис у именик адвоката 5.000 евра.

Уставни суд Србије је фебруара ове године утврдио да те одлуке Адвокатске коморе Србије о утврђивању висине трошкова уписа у именик адвоката, именик заједничких адвокатских канцеларија и именик адвокатских ортачких друштава нису у сагласности са Уставом и законом, наводи Комисија за заштиту конкуренције у закључку о покретању поступка, а преноси Танјуг.

Адвокатска комора Србије је у јуну ове године поново донела одлуку о висини трошкова за упис у именик адвоката и прописала да је у питању 4.000 евра, уместо ранијих 5.000.

Основано се претпоставља да је Адвокатска комора Србије учинила повреду конкуренције тако што је ограничила тржиште пружања услуга правне помоћи преко адвокатуре и његов развој, наводи се у саопштењу Комисије за заштиту конкуренције.

Полазећи од економских прилика у Србији, износ од 5.000 евра или 4.000 евра чини трошкове уписа несумњиво ограничавајућим условом за једнаку доступност обављању адвокатске професије, јер они који нису у могућности да испуне трошкове уписа спречени су да обављају своју делатност, иако испуњавају све законом прописане услове , наводи Комисија.

Адвокатска комора је одлуком предвидела и могућност да Управни одбор коморе може да донесе одлуку о ослобађању дела трошкова уписа, на захтев кандидата, чиме би се могла увести поновна дискриминаторна политика за бављење адвокатуром, пише Комисија у закључку о покретању поступка.

Комисија наводи да на основу до сада доступних чињеница произилази да је Адвокатска комора Србије понашањем прекорачила овлашћење и да висина трошкова уписа мора да одговара стварним трошковима уписа у именик адвоката.

У овом смислу се изјаснио и Уставни суд у својој одлуци, наведено је у закључку Комисије.

Адвокатска комора Србије је, како је наведено у саопштењу, одбила да достави изјашњене и одговоре на постављена питања наводећи да сматра Комисију ненадлежном за поступање.

Међутим, Комисија за заштиту конкуренције је закључила да се Закон о заштити конкуренције примењује на Адвокатску комору Србије као облик удруживања учесника на тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара