Читај ми!

Траг поплава све дубљи у Јамени

Од 200 кућа, колико је у селу Јамена током мајских поплава било под водом, 12 се срушило, а још око 30 није за становање. Штета на обрадивим површинама је 80 одсто, а због дугог задржавања воде, мало је њива могло да се пресеје. Ових дана мештанима је уручено првих 79 решења о процени штете.

У селу Јамена нема домаћинства које није претрпело штету. Уместо да последице бледе како време одмиче, кажу мештани, оне су све видљивије. Породица Јочковић, која готово два месеца спава у шатору, међу првима је добила решење о процени штете.

 

"Уручено ми је решење, трећа категорија, 250.000 динара, сад – шта ће бити даље, видећемо. Ако би нам дали и донацију у цементу, шодеру, песку, можда бисмо и могли да се уклопимо да буде довољно", рекао је Саво Јочковић из Јамене.

Не желећи да дочекају зиму у трошним кућама, поједини мештани сами су започели градњу нових домова.

"Радим на кући сопственим средствима. Може бити усељива за два месеца, а највећа ми је штета у пољопривреди. Радим 200 хектара земље – од тога је 110 хектара однела вода", каже Јовица Векић.

Јамена живи од пољопривреде, зато је мештанима најважнија обнова производње. Међутим, још увек није познато на какву помоћ ће моћи да рачунају.

"Борили смо се, ово што је било под коровом прскали смо из наших средстава, сналазили се за гориво, хемикалије, још увек се задужујемо. Не знамо шта ће на јесен да се издешава и колико ће бити помоћи", каже Милан Савић.

Председник Савета Месне заједнице Јамена Миодраг Старчевић каже да су најпотребнији сточна храна, коју дуго нису добијали, затим грађевински материјал, који је сада и те како потребан, и кревети.

Уз обнову кућа, захваљујући донаторима, биће адаптиран и сеоски Дом културе.

"Радови ће почети идуће седмице у организацији Ротари клуба који је обезбедио новац за адаптацију од темеља до крова. Вредност радова је 2.800.000 динара. Важан посао овде је и премештање струјних каблова са кровова кућа на стубове који ће бити завршени до краја лета", рекао је помоћник председника Општине Шид Цветко Ракић.

Како је најављено, следеће седмице почеће и поправка пута на граничном прелазу Јамена са Републиком Српском, где је деоница пресечена током поплава да би се вода одливала у шуме.

Новац за ове радове обезбедиле су Покрајина и локална самоуправа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво