Читај ми!

Милионске штете након поплава у Прњавору

Начелник Генералштаба Љубиша Диковић и чланови Војске посетили су Прњавор, село код Шапца које је током поплава претрпело велике штете због изливања Дрине. Генерал Диковић је рекао да се ради на томе да се обезбеде сва насеља како би се без ризика дочекале евентуалне поплаве.

Иако је од корита Дрине удаљено око шест километара, река је у насељу Сврачјак у Прњавору поплавила седам домаћинстава. Вода која је достигла ниво виши од метра, повукла се после петнаест дана и оставила пустош. Три куће и даље су празне.

"Кућа мора да се руши, темељ се сад слегао и кућа је напукла. Сад живим у истој улици код неке баке, скоро два месеца како смо тамо", прича Драган Лукић из Прњавора.

У кући Петровића више су у дворишту него у просторијама, које су још влажне. Намештај нису избацили, за поправке и ново немају. "Куда да идем? Куда бисте ви на мом месту?", жали се Милена Петровић.

Комшијска помоћ, наравно, није изостала. "Помагали смо једни другима, избацивали воду, муљ, ствари које су пропале и уништене. Све што је уништено - бачено је", каже Здравка.

"Од чега да се живи, од 10.000 пензије? Нисмо још ништа успели да поправимо, све стоји непоправљено по кући. Ламинати су избачени, кревети. Ја сам кревет купила нов, имам сад где да лежим. А оне сам све бацила... Све је то разбацано по кући", прича Јелена Лукић.

Дрина је у Прњавору поплавила 70 кућа. У 14 се становништво још није вратило. У пет више не може да се живи.

"Вода нас је уништила, немамо ништа. Пољопривреду утукао град и ми немамо од чега да живимо. Ту живе мајка и ћерка, болесна мајка од 78 година, нико никакву помоћ није нам дао", жали се Милун Алексић из Прњавора.

Првих дана угрожено становништво добијало је помоћ у храни и за стоку. Донација, кажу, овде одавно нема.

Највећи проблем су опустошена поља. Под водом је било 3.000 хектара ораница. Да им је Дрина и даље претња, упозорили су и начелника Генералштаба. Захвални су Војсци за помоћ.

"Само обалоутврда и насип, то је једино решење за Прњавор. Та дужина коју носи Прњавор је шест километара од Бадовинаца до границе са општином Лозница, односно Новим Селом", изјавио је заменик председника МЗ Прњавор Ђорђе Живковић.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је да треба бити упоран и стрпљив како би се проблеми решили.

"Надам се да ћемо доћи до заједничког решења. Треба бити стрпљив и упоран и да заједнички покушамо да осигурамо наше рејоне, пределе, села и градове од поплава и сличних катастрофа. То ће бити сигурно један од приоритетних задатака у наредном периоду", рекао је генерал Диковић.

Штете у Прњавору су милионске, тврде мештани и упозоравају да ће их бити и убудуће ако се за Дрину не обезбеди насип. Зато су, уз захвалницу, начелнику Генералштаба поклонили и слику укроћене реке.

Уз поплаве, памте се у Прњавору и страдања мештана у Великом рату. Част им је, кажу, утолико већа што је, на стогодишњицу рата, баш генерал Диковић одао почаст и положио венце на спомен-костурницу, споменике краљу Александру и доктору Арчибалду Рајсу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара