Читај ми!

Борба против дроге на листи приоритета

Један од приоритета МУП-а је борбе против трговаца наркотицима и њихово избацивање из школских дворишта, каже министар унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића. У истрагама неће бити заштићених, истакао је Стефановић. У оквиру преговора о придруживању ЕУ, борба против дроге је важна тема, поручује Мајкл Давенпорт.

Злоупотреба психоактивних супстанци у Србији представља значајан друштвени проблем, због чега је потребно да држава нерекидно ради на унапређењу одговора у борби против да пошасти, порука је завршне конференције твининг пројекта Европске уније "Имплементација Стратегије за борбу против дрога - компоненте смањења понуде и потражње".

Учесници конференције истакли су да је, у борби против дроге, неопходно да држава формира стално координационо тело које би свакодневно радило на смањењу понуде и потражње дрога, преноси Танјуг.

Према речима министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића, последња два месеца, откако је преузео ту функцију, као један од својих најважнијих приоритета поставио је, како је рекао, борбу против трговаца наркотицима и њихово избацивање из школских дворишта.

"Свако дете и породица морају бити заштићени и то је наш задатак", поручио је Стефановић, додајући да се последња два месеца интезивно ради на трагању и мапирању трговаца дрогом.

Он је додао да су већ формирани тимови који ће испитати имовину наркодилера, њихове контакте и сараднике, али и везе у полицији.

"У истрагама неће бити заштићених", подвукао је Стефановић.

Додао је да Србија није једина земља која се суочава са проблемом употребе дроге, али да је њен задатак да буде лидер у региону у борби против те пошасти, подсетивши да је крајем 2013. и почетком 2014. у акцијама спаљивања дроге уништено више од 1,5 тона наркотика.

Стефановић је нагласио и да ће Србија свим снагама настојати да препоруке овог твининг пројекта спроведе у дело и да формирање неопходних институције буду само један од корака Србије на путу ка чланству у Европској унији.

Министар здравља Златибор Лончар, обраћајући се учесницима конференције, истакао је да је потребно значајно континуирано унапређење одговора државе на спречавању злоупотребе психоактивних супстанци, оценивши да су све планиране активности у овом твининг пројекту спроведене успешно и у задатом року.

"Око 300 стручњака који раде на превенцији употребе дроге обучено је у области планирања, праћења и евалуацији различитих превентивних приступа, а 60 стручњака из Србије је учествовало у едукацији о превенцији употреба дрога у школском окружењу", рекао је Лончар додавши да су активности на овом твининг пројекту допринеле јачању система праћења ситуације у тој области и прикупљања података у складу са стандардима ЕУ.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт поручио је да се лично веома залаже за твининг пројекте попут овог, јер је то, како је рекао, одлична прилика за директну стручну сарадњу Србије са земљама чланицама ЕУ. Давенпорт је рекао да је, у оквиру преговора о придруживању Унији, борба против дроге важна тема којом се треба бавити.

Нацрт стратегије за борбу против дроге

Према Давенпоротовим речима, велики успех овог пројекта јесте допринос стварању Нацрта стратегије за борбу против дроге Србије од 2014. и пратећег акционог плана и изразио наду да ће Влада Србије наставити тај процес и усвојити оба прописа.

Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм изразио је задовољство успешним завршетком пројекта, додавши да има још много тога што треба урадити у борби против употребе наркотика, и да је у том смислу потребно да свака земља поседује механизме за превенцију злоуоптребе психоактивних супстанци.

Амбасадорка Чешке Републике Ивана Хлавсова оценила је да је важан смисао твининг пројекта продубљивање сарадње ван пројекта, као и подршка и сарадња полиције, царине и других контролних органа.

Циљ пројекта "Имплементација Стратегије за борбу против дрога - компоненте смањења понуде и потражње" јесте унапређење система за превенцију злоупотребе дрога и борбу против производње, продаје и дистрибуције дрога у Србији.

Пројекат који се у Србији спроводи од октобра 2012. уводи у домаће институције најбољу међународно признату праксу када је реч о смањењу понуде и потражње дрога.

Главни корисник пројекта са српске стране јесте МУП, које заједно са стручњацима из ЕУ и из Министарства здравља Србије, односно Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", одржава обуку, семинаре, радионице и консултације.

Главни партнер твининг пројекта је Министарство здравља Савезне Републике Немачке, које је реализацију пројекта поверило Центру за интердисциплинарна истраживања зависности из Хамбурга, у конзорцијуму са Националним центром Чешке за праћење дрога и зависности од дрога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара