Читај ми!

Вербић: Проверити дипломе у државној управи

Најављујући Предлог измена и допуна Закона о високом образовању, министар просвете каже да би свима који се запошљавају у државној управи требало проверавати дипломе - да се не би дешавало да за државу раде они са сумњивим дипломама. Најављује и оштрију контролу квалитета високошколских институција.

У процесу акредитације докторских студија, убудуће ће учествовати и један рецензент из иностранства. Дипломе би требало да проверава стручно тело при Министарству просвете.

Министар Срђан Вербић истиче да живимо у време када је много важнија диплома него знање.

"И да ће тако бити докле год држава буде била главни послодавац. Оно што сада радимо је заправо да уредимо систем тако да не може у државној управи односно у јавном предузећу да ради неко чија диплома није проверена кроз систем који обезбеђује Министаство просвете", рекао је Вербић.

Сваки универзитет биће у обавези да формира базу података докторских дисертација у електронској форми. У ту сврху, Универзитет у Београду скенираће старе докторате.

"Министарство такође предвиђа да чува по једну копију од сваке докторске дисертације у електронском облику да би се обезбедило да нема разлике између копија које је у Министартву и која је у репозиторијуму. Да се не поставља питање која је копија права", каже члан Радне групе за измену Закона Миодраг Поповић.

Захтев за акредитацију, Комисија за акредитацију и проверу квалитета мораће да реши у року од 15 месеци.

У случају жалбе, Национални савет за високо образовање може да поништи њену одлуку, али више неће моћи да одобрава студијске програме нити да даје акредитацију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара