Читај ми!

Донација САД избеглицама у Србији

Влада САД донираће 10 милиона долара за регионални програм стамбених решења и збрињавања избеглица и интерно расељених особа у Србији, најавио је представник Стејт департмента Сајмон Хеншо, који је обишао колективни центар "Крњача".

Колективни центар "Крњача" је последњи који је остао у Београду, а према најавама надлежних он би требало да буде затворен до краја 2016. године, јавља Танјуг.

"Главни разлог мог доласка јесте да најавим наставак помоћи САД за регионални програм стамбених решења и избгрињавања. Уз ових додатних 10 милиона долара, америчка влада је до сада укупно донирала 20 милиона долара'', рекао је новинарима Хеншо, главни заменик помоћника државног секретара за становништво, избеглице и миграције

Подсетио је и да је Влада САД у Србији присутна већ 20 година и да се бави хуманитарном помоћи, наводећи да им је главни циљ да избеглице и расељена лица добију своје нове домове.

Још једном је нагласио посвећеност америчке владе овом питању и додао да је влада САД "одлучна да настави помоћ овом програму све док се у потпуности не имплементира и заврши".

Помоћница комесара за избеглице и миграције Србије Данијела Поповић Роко рекла је да овај новац није једини који је америчка влада донирала, подсећајући да је она то чинила последњих 20 година.

Говорећи о колективном центру у Крњачи, Роко је подсетила да је то једини такав центар у главном граду и да би требало да буде затворен до краја 2016. године.

Становници овог колективног центра биће смештени у зграде у Камендину и Великом Мокром Лугу.

"Укупно је из донаторских средстава обезбеђено је 60 стамбених јединица и ми се надамо да ћемо до краја 2016. године обезбедити још толико. Тиме ће сви становници колективног центра бити збринути. У овом тренутку овде имамо још 92 избегличке породице и 87 интерно расељених лица", рекла је Роко.

Истакла је да су у Србији преостало још 23 колективна центра, од којих се девет налази на Косову и Метохији.

"План је да са средствима из бузџета и донаторским и средствима из предприступних фодова обезбедимо стамбена решења у селедеће три године за становнике из преосталих колективних центара", указала је Роко.

Град Београд је, како је рекла секретарка за социјалну заштиту Јасмина Ивановић у Великом Мокром Лугу и Камендину обезбедила грађевинско земљиште и комуналну инфраструктуру.

"Град ће наставити да сарађује са Комесаријатом на затварању овог колективног центра. У њему се налази још и 96 људи из Обреновца међу којима је 22 деце", казала је Ивановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара