Читај ми!

Неизвесна даља настава кинеског језика

Ђаци у Србији кинески уче већ две године. То им је омогућило Министарство просвете у сарадњи са кинеском амбасадом. Питање је међутим да ли ће и наредне генерације имати исту прилику. У ресорном министарству кажу да ће у наредним недељама о томе разговарати са кинеским партнерима.

После две године учења једног од најсложенијих језика, београдски гимназијалци су научили да се представе, али и да кажу неколико речи о себи.

Писмо од око 7.000 карактера древног језика за њих није било препрека већ изазов. Неки од њих "вежбају" тако што одалазе у кинески тржни центар у Блоку 70 и разговарају са продавцима.

Код кинеског језика и Кине привлачи их древна цивилизација,такозвана "тигар економија", муњевит технолошки развој.

У савладавању језика за које је потребно 3.000 карактера да би се само читале новине није довољна једна професорка већ две од које је једна Кинескиња. А потребно је и више од два часа недељно.

Професорка кинеског језика Јелена Деспотовић напомиње да крајњи учинак зависи и од заинтересованости ђаказа учење кинеског.

"Стварно редовно долазе на часове. У великој мери одговоран је, заправо, њихов самосталан рад", објашњава Деспотовићева.

За ове гимназијалаце кинески је за сада факутативни предмет, а уведен је на иницијативу Института Конфуције.

Међународни кинески културни центар одабрао је Београд за регионални центар. Циљ је не само да прерасте у изборни предмет већ и да се оствари размена ученика на нивоу средњих школа.

Корак у том смеру је и путовање гимназијалаца у кинеску престоницу.

"Ми смо освојили, и не само ми већ нас седморо, пут у Пекинг да не учимо само језик већ и да упознајемо и храну и културу и чари Кине", објашњава ученица Катарина Јањетовић.

Желе да путују а, за почетак, познавање кинеског језика им омогућава боље сналажење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара