Читај ми!

Предлог Министарства адвокатима

Министар финансија Лазар Крстић предложио је, у разговору с представницима адвокатских комора, да адвокатима који плаћају паушални порез увећање основице не може бити веће од 41 одсто, саопштено је из Министарства. О предлогу Министарства, адвокатске коморе тек треба да се изјасне, па обустава рада остаје на снази.

У саопштењу се наводи да је Крстић, који је с адвокатима разговарао поводом њиховог штрајка због обрачунавања пореских обавеза, предложио и да остану на снази решења онима којима је основица увећана за мање од 41 одсто.

Министарство је навело да је изменама уредбе која регулише ту област промењена висина основице за одређене категорије обвезника, па су адвокати распоређени у групу с осталим високошколованим пружаоцима услуга, док је укинута посебна група у којој су до тада били.

На тај начин измењено је досадашње решење према коме је паушално процењени приход адвоката износио 85 одсто просечне бруто месечне зараде у конкретном граду или општини, па сада основица износи 120 одсто просечне бруто месечне зараде.

"На састанку је такође закључено да је, због великог степена дискреције у примени корективних фактора, у наредном периоду, у сарадњи са свим релевантним факторима, у овој области потребно пронаћи боље решење", наводи се у саопштењу и додаје да је састанак протекао у изузетно коректној атмосфери.

Усвојен је и предлог министра Крстића да се одржи заједнички састанак са министром правде Николом Селаковићем на коме ће бити речи о општем стању у правосуђу и проблемима у адвокатској професији.

О предлогу Министарства, адвокатске коморе тек треба да се изјасне, па обустава рада остаје на снази.

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић рекао је да су решења од прошлогодишњих увећања у просеку за 50-150 одсто.

"Адвокатура сматра да се на овакав начин девастира професија зато што адвокати, већина њих није у обавези да плаћа обавезе према држави у износу који је апсолутно неприхватљив", навео је Ђорђевић.

Пошто коначан договор, ипак, није постигнут, суднице ће остати празне. Неће бити суђења, истрага, ни саслушања у којима је обавезно присуство браниоца.

Портпаролка Првог основног суда у Београду Ивана Рамић рекла је да су највећи проблем притворски предмети где је обавезна одбрана и где поселедице трпе и сами окривљени у великој мери, с обзиром на то да се налазе у притвору.

"Суђења која не могу да се одржавају се одлажу за први наредни слободни термин који председник већа има. То је јули или у великом броју случајева можда септембар", каже Рамићева.

Адвокатска комора Србије одлучила је да од данас сви адвокати у земљи ступе у тродневну обуставу рада због одлуке Министарства финансија о повећању пореза.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се