Читај ми!

Синдикати траже састанак са Вучићем и Вулином

Представници два репрезентативна синдиката позвали су премијера Србије Александра Вучића и министра рада Александра Вулина на састанак како би објаснили шта Закон о раду доноси грађанима и која је његова званична верзија. Пре усвајања закона, неопходан консензус, поручује Александар Вулин.

"Више није јасно ни шта тај закон доноси и која је важећа верзија и има ли важеће верзије, као и шта је оно што тај закон доноси", рекао је на конференцији за новинаре председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, преноси Бета.

Представници СССС и Уједињених гранских синдиката "Независност" поручил су да ако не дође до усаглашавања око тог закона, постоји могућност да напусте Социјално-економски савет.

"Ако не будемо успели да се усагласимо и не буде ли дошло до поштоваја процедура, нема сврхе да седимо у Савету, а да притом закон елиминише социјални дијалог, колективно преговарање, да елиминише могућност преговарања између синдиката и послодаваца", нагласио је Орбовић.

Орбовић је навео да се од премијера и министра рада захтева да на том састанку објасне шта значи проширено дејство Закона о раду, наводећи да се он не односи на права синдикалаца, већ на решавање проблема између социјалних партнера.

Председник УГС "Независност" Бранислав Чанак истакао је да се у Нацрту закона о раду примећује само интерес Америчке привредне коморе и Савета страних инвеститора, "што је правно гледано брука".

Према његовим речима, чудно је то што се инсистира на доношењу закона о раду што пре, и додао да се не види да је последица тога укидање синдиката у Србији.

Позивајући се на изјаву министра Вулина, да је у преговорима о приступању ЕУ, приликом отварања поглавља 19, које се односи на социјални дијалог, добио похвале из Брисела, Чанак је истакао да је "добио похвале за укидање синдиката" и запитао представнике Владе "са киме ће водити социјални дијалог, сами са собом".

Секретар СССС Зоран Михајловић рекао је да су закони о приватизацији и стечају од данас на јавној расправи, без обавештавања синдиката и расправе о тим законима у Социјално-економском савету.

Вулин: Консензус пре Закона о раду

Минстар рада Александар Вулин рекао да је неопходно да се Закон о раду донесе што пре, али да ће се "чекати до задње секунде" да се оствари консензус заинтересованих страна.

Одговарајући на критике синдиката, Вулин је рекао да нема потребе да разговарају преко медија, јер су скоро свакодневно у контакту, преноси Фонет.

Према његовим речима, на сајтовима синдиката и Министарства рада налази се идентичан текст предлога Закона о раду и синдикати "врло добро знају о чему се преговара".

Вулин је, поводом изјава председника репрезентативних синдиката Љубисава Орбовића и Бранислава Чанка да желе да се сретну са њим и премијером, поручио да нема проблема да се састану и да је довољно да се јаве.

Министар је додао да не може да говори у име Александра Вучића, да ли ће он имати времена за састанак, али је истакао даниједна седница Социјално-економског савета није прошла без премијера.

Према његовим речима, главни спор код доношења Закона о раду је проширено дејство колективног уговора, јер послодавци и синдикати имају супростављене ставове.

"Држава мора да преломи и учиниће то у зависности од тога шта је већа друштвена корист", односно мања опасност за привреду и синдикате, нагласио је Вулин.

Вулин је рекао да ће власт, синдикати и послодавци заједно о томе одлучити и да очекује да се одржи још један састанак са послодавцима и синдикатима.

На питање када ће се усвојити Закон о раду, он је договорио да се чека седница Социјално-економског савета, "а ако неће да га закажу, нека то и кажу".

Вулин је одбацио примедбе да се тај закон доноси без јавне расправе, наводећи да она траје већ месецима, као и да је чуо примедбе да се његовим доношењем "неки ометају у летњем одмору и гледању фудбала".

Коментаришући изјаву министра државне управе Кори Удовички да ће бити отпуштања у јавном сектору, он је реако да не треба плашити људе.

Како је објаснио, има вишка у том сектору, али прва мера Владе сигурно неће бити отпуштање, већ да се људима нађе посао.

Циљ Владе је запошљавање, а не отпуштање, поручио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се