Читај ми!

Сваки пети грађанин користи седативе

У последњих годину дана 22,4 одсто испитаника користило лекове из групе седатива и хипнотика, док је око осам одсто грађана Србије, најчешће млађих мушкараца, пробало дрогу, показало најновије истраживање Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Истраживање је показало да психоактивне супстанце чешће користе мушкарци (10,8 одсто) него жене (5,2 одсто), а да је заступљеност код млађих много већа. У узрасту од 18 до 34 године, дрогу је конзумирало 12,8 испитаника, преноси Танјуг.

Најчешће коришћена дрога је канабис, коју је у претходних годину дана користило 1,6 одсто популације узраста 18 до 64 године и 3,4 одсто популације 18 до 34 године.

Међутим, како се наводи у истраживању, учесталост конзумирања нижа је у поређењу с државама Европске уније.

Седативе и хипнотике у претходних годину дана користило је 22,4 одсто испитаника и то 13,9 одсто мушкараца и 30,9 одсто жена.

"Истраживање је показало да седативе и хипнотике много чешће - свакодневно - користе жене него мушкарци. Такође, ове лекове чешће користе старије особе", истакла је шефица Одељења за мониторинг и превенцију злоупотребе психоактивних супстанци Института "Батут" Биљана Килибарда.

Шеф Канцеларије за мониторинг дроге Владе Чешке Виктор Мравчик, који је учествовао у истраживању, каже да је у Србији четвртина становништва у претходних годину дана користила седативе.

"Око 100.000 становника свакодневно користи седативе, што је већи проблем од коришћења дроге", нагласио је Мравчик.

Према подацима из истраживања у претходних годину дана, 72,2 одсто одраслих испитаника конзумирало је алкохол и то много више мушкараца него жена.

Представник Института за психијатрију и неурологију из Варшаве Јануш Сијерославски каже да проблем није у пијењу алкохола, већ у начину пијења, који често доводи до губитка контроле.

Сијерославски је објаснио да постоје два проблематична облика конзумирања алкохола - то што људи често и превише пију па то доводи до здравствених проблема, или што попију једном велику количину алкохола и то доводи до потпуног губитка контроле и тровања алкохолом.

Специфичност код пијења је, како каже, што је алкохол још увек део традиције и под културним обрасцима, па алкохол конзумирају много више мушкарци него жене.

"Савремено друштво мења обрасце, тако да данас млађе жене много више пију од старијих жена, као и да жене у градовима много више пију од жена у селима", наглашава Сијерославски.

Сваки трећи становник Србије пуши, а међу мушкарцима је много више пушача него међу женама. Истраживање је показало да 40,9 одсто мушкараца и 32 одсто жена свакодневно пуши.

Електронску цигарету користило је 9,6 одсто становника узраста од 18 до 64 године.

Ово је прво Национално истраживање о стиловима живота у Србији које је спроведено према методологији Европског мониторинг центра дроге и зависности од дрога у оквиру ИПА пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се