Читај ми!

ЕУ проширује своје програмe у Србији

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт рекао је у Новом Пазару да ће нови развојни програм ЕУ "Европски ПРОГРЕС" обухватити 34 града у Србији, девет више него претходни.

Европска унија (ЕУ) и владе Швајцарске и Србије издвојиће у наредне три и по године најмање 24,6 милиона евра за подршку развоју 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу Србије, речено је на конференцији за новинаре у Новом Пазару, где је потписан уговор о додели бесповратних средстава у оквиру програма "Европски ПРОГРЕС".

Уговор су потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији Изабел Перих и регионални директор Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) за Азију, Европу, Блиски исток и Океанију Брус Мекарон.

"Јачање локалних самоуправа је важан део укупног економског развоја Србије. Нећемо одустати од структурних и системских реформи и због тога је важно да имамо конкретну подршку наших европских партнера", рекла је Јоксимовић.

Европски ПРОГРЕС је један од начина на који Влада Србије, заједно са партнерима из ЕУ и Владом Швајцарске, доприноси уједначеном развоју неразвијених делова Србије, напоменула је она.

За спровођење Европског ПРОГРЕС, ЕУ издваја 19,6 милиона евра, Влада Швајцарске даје 4,86 милиона евра, док ће Влада Србије преко ресорних министарстава и локалних самоуправа обезбедити суфинансирање појединачних пројеката.

Ми вас већ сада охрабрујемо да размишљате и сарађујете на заједничким великим пројектима. ЕУ пружа велику подршку, јер жели да Србија буде економски стабилна и јака, рекао је Давенпорт.

Перих је рекла да ће Влада Швајцарске наставити да подржава Србију у позитивним променама, као што су унапређење демократске и ефикасне владавине, родне равноправности и укључивања у друштво рањивих и маргинализованих група.

У програм су укључене 34 локалне самоуправе и то Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац и Бојник.

Укључене су и општине Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаджин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић навео је да би без подршке ЕУ и "Програма ПРОГРЕС" тешко били реализовани бројни пројекти у том граду.

"У последњих неколико година реализовани су бројни пројекти, попут изградње брана које су спасиле Нови Пазар од поплава. Било је и других пројеката који нису инфраструктурни, али који су једнако важни за функционисање и развој града", рекао је Махмутовић.

Давенпорт и заменик амбасадора Швајцарске Жан Лук Ош, јутрос су, у селу Избице код Новог Пазара, обишли брану за заштиту слива реке Рашке од поплава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се