Читај ми!

Тродневни штрајк адвоката

Адвокати у Србији ступили су у тродневни штрајк, незадовољни због повећања паушалног пореза. Неће се одржавати суђења, истраге, саслушања у полицији или тужилаштву у случајевима где је по закону неопходно присуство браниоца. Једини изузетак биће предмети у којима истиче рок за жалбе.

Адвокати током тродневног штрајка неће заступати странке ни пред другим органима, чак ни у хитним предметима.

Београдски адвокати су рад обуставили још прошле среде, а на скупштини Адвокатске коморе Србије одлучено је да од данас до 27. јуна у штрајк ступе адвокати из целе земље.

Разлог за обуставу је незадовољство адвоката због вишеструког повећања пореских обавеза и од Министарства финансија траже да стави ван снаге нова пореска решења која се односе на адвокатуру и паушално плаћање пореза.

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић каже за РТС да су та решења од прошлогодишњих већа просечно од 50 до 150 одсто.

"Адвокатура сматра да се на овакав начин девастира професија. Зашто? Зато што већина адвоката није у стању да плаћа обавезе према држави у износу који је апсолутно неприхватљив", истиче Ђорђевић.

Због протеста адвоката, одлажу се сви поступци у којима је законом обавезно присуство браниоца. 

Портпаролка Првог основног суда у Београду Ивана Рамић напомиње да се суђења која не могу да буду одржана одлажу за први наредни слободан термин који има председник већа.

"То је јул или, у великом броју случајева, можда чак и септембар", каже Рамићева.

Највећи проблем су, истиче Рамићева, притворски предмети, где је у сваком случају обавезна одбрана, и где последице трпе и сами окривљени, с обзиром на то да се налазе у притвору.

У Адвокатској комори Србији наводе да се протест, осим због повећања пореских обавеза, организује и због сужавања поља делатности адвокатуре због доношења разних законских прописа којима се бројни послови одузимају из надлежности адвокатуре и поверавају бележницима, медијаторима.

Адвокати протестују и због начина утврђивања пореских обавеза на основу "неадекватних и недовољно одређених критеријума", вишегодишњег неплаћања обавеза државе према адвокатима и избегавања да то питање системски реши, неадекватног третмана адвоката приликом обављања њихових послова од стране судова, тужилаштава, полиције и органа управе, као и неефикасног поступања органа кривичног гоњења у случајевима напада на адвокате.

Министарство финансија, које је донело спорну Уредбу којом је повећано паушално опорезивање, сматра да је протест адвоката неоснован.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се