Читај ми!

Неопходна равноправност жена у свим сегментима

Равноправност и једнакост жена и мушкараца у свим сегментима друштва изузетно је значајна, нарочито када је реч о "професијама у униформама". То потврђују и институције међу којима је и Скупштина Србије, чија је председница жена, поручено је са скупа "Жене у униформи".

Учествујући на дводневној регионалној конференцији, председница Фонда социјалне и демократске иницијативе Наташа Милојевић рекла је да ће можда савремена слика жена које носе униформу и пружају заштиту, уместо да је траже, променити уобичајени родни стереотип о униформи као мушком атрибуту.

Милојевићева је додала да, ако и не промени стереотипе, можда ће допринети успостављању равнотеже у службеним, институционалним и друштвеним односима.

Говорећи о циљу конференције, Милојевићева је навела да је реч о разговору и размени саветовања, о угрожавању информацијске, политичке, грађанске безбедности сваке личности, која може довести до угрожавања слободе.

"Небезбедно друштво је неслободно друштво, а неслободно друштво је немогуће бранити", рекла је Милојевићева.

Као изасланица председнице парламента Маје Гојковић, скупу се обратила потпредседница Нове Србије Дубравка Филиповски, која је истакла да је учешће жена у решавању конфликта и спровођењу мира незамењиво и да очекује да ће Војска Србије ускоро добити прву жену генерала.

Филиповска је навела да Устав Србије гарантује једнакост полова, навела је низ донетих закона који говоре и о примени те равноправности, и подвукла да у самој Скупштини једну трећину народних представника чине жене.

"Родна равноправност је процес који ће трајати, чекамо дијалог са нашим колегама, али тај дијалог неће трајати 20 година, колико је требало да би се увеле квоте и Скупштина добила најмање трећину жена посланика", рекла је Филиповска.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић рекао је да је за свако демократско друштво од велике важности да се обезбеди веће учешће жена на свим нивоима демократског одлучивања и у свим секторима.

"Нарочито је то битно у секторима који су традиционално били резервисани за мушкарце, као што је сектор одбране и безбедности", истакао је Омеровић.

Жене, како је рекао, заузимају високе функције у парламенту, подсећајући да се оне налазе на месту председника и генералног секретара, али и да је први пут жена председник Одбора за одбрану и унутрашње послове.

"Ипак, гарантовање једнаких права за мушкарце и жене у њиховом положају не значи нужно и једнакост њиховог положаја о чему сведоче и статистички подаци", нагласио је Омеровић.

Он је оценио да доследно спровођење Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1325 "Жене, мир, безбедност" представља најважнији механизам за унапређење положаја жена у сектору одбране и безбедности.

На конференцији је приказан документарни филм "Жене у униформи".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво