Читај ми!

Адвокати од сутра у тродневном штрајку

Због одлуке Министарства финансија о повећању пореза адвокати у Србији од сутра ће бити у тродневном штрајку. Желимо да будемо разумни али нећемо пристајати на уцене, поручује министар финансија Лазар Крстић.

Одлуци о потпуној обустави рада свих адвоката у земљи, претходио је петодневни штрајк адвоката у Београду који је почео 18. јуна.

"Ми смо пети дан у штрајку и зовемо на разговор оне који су надлежни, али нема никаког одјека у државним органима", рекао је за агенцију Бета председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић.

Наводи да је одлуком Министарства финансија, адвокатима који плаћају паушални порез, та обавеза повећана од 100 до 300 одсто.

"Не чудимо се што постоји та разлика, јер се узимају различити критеријуми у обзир, али је скок у односу на прошлогодишњи ненормалан, а егзистенција просечног адвоката доведена у питање", истиче Шошкић.

Каже да су надлежнима понудили да се задржи прошлогодишњи ниво паушалних пореза, а да се за ову годину пронађе решење које ће, како је истакао, задовољити и адвокате и државу.

Шошкић каже да је Скупштина Адвокатске коморе Србије, уколико се до краја недеље не постигне решење, донела одлуку да од 1. септембра започну потпуну обуставу рада.

Због штрајка адвоката у Београду се нису одржавала суђења, једини изузетак су били предмети у којима би рок за изјављивање правног лека истицао у току трајања обуставе рада.

Министри о најављеном штрајку

Министар финансија Лазар Крстић каже да није добро да адвокати имају ниже пореске основице од каменорезаца и да би опорезивање требало уредити на начин који има смисла, а не по томе ко има већи политички лоби.

Истиче да не би требало да се деси да у једној години неком скочи порез за 150 одсто зато што је поред промене пореске основице уведена још нека дискрециона категорија и додаје да министарство то може да ограничи, преноси Бета.

"Желимо да будемо разумни али нећемо пристајати на уцене. Ту не говорим само за адвокате", одговара Крстић.

Министар привреде Душан Вујовић каже да би требало размотрити захтеве адвоката.

"Не знам детаље због чега штрајкују и какве су пореске основице, али адвокати су људи најближи правном систему и ако они имају примедбе, то треба погледати и наћи најбоље решење", истиче Вујовић.

Додаје и да је Србији потребан што једноставнији порески систем.

"Треба максимално да користимо паушални порез који захтева минимум администрирања и дозвољава малим предузетницима да послују једноставно, а не да им се компликује живот фискалним касама", оцењује министар привреде.

Министарство правде позвало је адвокате да се са представницима Министарства финансија у што краћем периоду усагласе у вези са спорним питањима, како правосуђе не би трпело негативне последице "које ће се највише одразити на грађане Србије".

Министарство је истакло да сви представници правосуђа улажу велике напоре како би се решили горући проблеми у српском правосудном систему и да је потребно да сви буду посвећени истом циљу - доступност правде грађанима Србије.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво