Читај ми!

Бујице однеле велики број животиња

Водена стихија је уништила сточни фонд у многим селима која су била на удару стихије. Највеће штете претрпели су земљорадници на подручју општина Обреновац, Смедеревска Паланка, Уб, Ћићевац, Варварин.

У Управи за ветерину организовано уклањају угинуле животиње. У том послу ангажовани су сви ветеринари у угроженим подручјима. До сада је уклоњена угинула стока укупне тежине 160 тона.

Водена стихија је удавила велики број животиња. Нису биле поштеђене ни живинарске фарме.

Зоран Спасић из Сталаћа рекао је да је објекат са живином комплетно страдао. "Вода нам је ушла у инкубаторску станицу - била је 32 сата без струје, из 400.000 јаја у инкобатору неће моћи да се излегу пилићи. Укупна штета је између 200.000 и 300.000 евра", каже Спасић.

Много је животиња које су се удавиле у стајама. Ипак, било је и оних којима вода није дошла до грла.

Дејан Баралић из Прељине код Чачка рекао је да, када су дошли после 36 сати да извуку стоку, животиње су биле живе, па су их изместили. "Хране више немам, вода ми је однела и сено и концентрат", каже Баралић.

Угинуле животиње сакупљају земљорадници са ветеринарима. Са сабирних места одвозе их специјалним камионима у кафилерије у Инђији, Сомбору и Ћуприји на нешкодљиво уништавање.

Ђорђе Јакшић из "Енерго зелена" у Инђији рекао је да је ових дана углавном у Лајковцу, Убу, да се вода повукла, и да може да се приђе. "Људи скупе стоку, ми дођемо и потоваримо", каже Јакшић.

Марина Божић из Ветеринарске инспекције Поморавског округа рекла је да су у протекла два дана угинуле животиње са територија општина Свилајнац и Параћин отпремљене возилима у кафилерију "Протеинка" у Сомбору.

Управа за ветерину организује сакупљање угинулих животиња чим се вода повуче са поплављених подручја.

Сања Челебићанин из Управе за ветерину рекла је да се повлачи вода и у Крупњу.

"Тамо су ушле наше екипе које раде санацију и чишћење терена. Тренутно смо и у Свилајнцу где се вода повлачи, а место где данас радимо је село Јамена поред Шида, то је комплетна општина Шид и Моровић, где имамо фарму живине која тренутно није угрожена", навео је Челебићанинова.

Иначе, тамо где, због оштећених путева, мостова и одрона, не могу да приђу камиони за одношење угинулих животиња, из Управе за ветерину захтевају да се животиње покопавају на сточним гробљима под посебним условима и мерама дезинфекције, под контролом ветеринара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара