Читај ми!

Бедеми чувају ТЕНТ

Производни капацитети у Костолцу, Морави, а посебно Обреновцу, и даље су угрожени. Надлежни поручују да се ТЕНТ "А" и објекти за пренос струје око њега морају одбранити по сваку цену. Око термоелектране се убрзано прави додатна заштита.

У Термоелектрани "Никола Тесла А" само пристижу џакови како би се ојачала заштита. У кругу термоелектране - права радна акција. Дошле су колеге из целог ЕПС-а и волонтери како би што пре направили додатни бедем око електране. Они кажу да нису уморни и да ће радити колико буде потребно.

Ризик од надирања веће количине воде за термоелектрану је велики, па се, кажу, предузимају додатне безбедносне мере.

"Дижемо бедем за још 70 центиметара и спремамо се за сценарио гори од оног за који чак и стручњаци кажу да су мере које гарантују безбедност термоелектране", рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Александар Обрадовић, в. д. генералног директора ЕПС-а, каже да опасност још није прошла и да је забринут. 

"Ако би ТЕНТ 'А' пао то би имало несагледиве последице по наш систем. Додајем да је и Костолац још у опасности, опасност није прошла", рекао је Обрадовић.

Како би се ТЕНТ "А" што пре обезбедио, са свих страна помажу Војска Србије, полиција и Жандармерија.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, објашњава да сада имамо повратни талас, па Дунав гура Саву, а Сава Колубару.

"Иако се не очекује више од 60 до 70 центиметара пораста, то је потпуно друга прича него кад је онда плавила Тамнава. И због тога је један другачији и комплекснији проблем", каже Стефановић.

Истовремено, запослени ЕМС-а обезбеђују и трафостаницу преко пута ТЕНТ-а, без које нема преноса струје коју термоелектрана производи.

Небојша Петровић из ЕМС-а каже да је прва главна ствар оспособљавање постројења, односно  трансформаторске станице због поплаве која је у петак и суботу била као ударни талас.

"У постројењу од 220 киловолти, вода је била до 1,6 метара висине и оштећен је део опреме, пре свега опрема за командовање и управљање", каже Петровић.

Додатне тешкоће нанео је и пљусак који се спустио на постројења Обреновачких термоелектрана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара