Амерички тим ће процењивати штету

Амерички тим за процену штета од поплава који је дошао у Србију настојаће да утврди комплетну слику о последицама катастрофалних поплава и у створи увид у ситуацију у земљи, рекао је амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби.

Задатак тима из САД је да виде шта се све десило, где је потребна помоћ, који су то следећи кораци које би требало предузети после поплава, рекао је Кирби Танјугу.

Он је напоменуо да ће им за ту процену бити потребно два до три дана или ће остати и дуже али, како је рекао, "неће отићи све док не буду имали комплетну слику и увид у ову ситуацију у Србији".

Амбасадор САД је рекао да је неопходна координација у пружању помоћи у Србији, што значи да ће бити остварена сарадња са представницима УН и других организација које помажу као институције.

"Не желимо да неко нешто даје, а други да не даје или да се дешава да сви дајемо исту врсту помоћи", објаснио је амбасадор Кирби.

Он је напоменуо да је у Србију јуче дошла и представница америчке Канцеларије за помоћ у ванредним ситуацијама која сада разговара са представницима власти и Црвеног крста, како би се видело шта је потребно учинити у наредној фази, када је реч о помоћи пострадалима.

Ми помажемо у овом тренутку када је то најпотребније, али морамо размотрити какву врсту дугорочне помоћи можемо да пружимо", рекао је амерички амбасадор и напоменуо да је пре свега због тога дошао на пољопривредни сајам у Нови Сад, јер сматра да је велика штета начињена у пољопривредној производњи.

Пољопривредницима у Србији треба помоћи како да се што пре опораве и да поново буду у стању да производе храну, истакао је Кирби и додао да ће представници САД сарађивати и разговарати са Владом Србије о томе које су неопходне потребе и у пољопривредној производњи, као и у другим областима.

Кирби је напоменуо да су многе земље већ упутиле Србији прву финансијску и другу помоћ, напомињујући да је Норвешка најавила донацију од два милиона евра, Холандија пола милиона евра, закључивши да " људи из иностранства стоје раме уз раме са Србијом у овом тешком тренутку".

Амбасадор Кирби је рекао и то да је претходног дана разговарао са припадницима САЈ и Жандармерије о томе која је им је помоћ сада најнеопходнија.

Они су рекли, додао је Кирби, да су им најпотребнији гумени чамци, пошто они са којима располажу нису у стању да се успешно изборе са јаким и брзим водама.

"Ми смо у процесу набавке чамаца са јачим моторима који могу да се боре против брзе реке и помогну у спашавању људских живота, што је најважније у овом тренутку", истакао је Кирби.

Ти разговори, додао је он, вођени су у овој првој фази која се односи на најхитнију помоћ у борби против поплава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара