Читај ми!

Шабић: Влада не поштује одлуке Повереника

Иако је то њена обавеза по закону, Влада није ни по једном случају обезбедила извршење решења Повереника за информације од јавног значаја, рекао Родољуб Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту личности Родољуб Шабић навео је у годишњем извештају за 2013. годину, да Министарство правде трећу годину заредом није процесуирало ни једног од бројних прекршилаца закона.

Такво понашање, како је оценио Повереник, представља "позив" на кршење закона.

У 2013. години Повереник је радио на 9.903 предмета, од чега 7.377 из слободе приступа информацијама и 2.526 предмета из области заштите података.

То је за око 31 одсто више него у 2012. години или за преко 60 одсто више него у 2011. години, односно два и по пута више него у 2010. години и чак 20 пута више него у 2005. години.

"Реч је, наравно, само о формалним поступцима, број неформалних обраћања грађана је вишеструко већи. Тренд је добар као потврда раста поверења грађана у институцију Повереника, али и алармантан као потврда великог броја проблема у остваривању права", навео је Шабић у извештају.

Шабић је оценио да непоштовање обавеза према јавности, уз хронично одсуство одговорности за кршење Закона о слободном приступу информацијама, извесно и неминовно удаљава од жељених и снажно прокламованих резултата у борби против корупције и остваривања већине других транзиционих циљева.

У области заштите података о личности, број предмета Повереника, од преко 50 одсто већи него у 2012. или троструко већи него у 2011. години, говори о порасту свести грађана о њиховим правима и поверењу у институцију Повереника, наведено је у извештају.

"То је свакако добро, али и поред тога не можемо и не смемо бити задовољни стањем у овој области", закључио је Шабић у свом извештају.

Шабић је извештај доставио Скупштини Србије, председнику Републике, Заштитнику грађана Влади Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара