Читај ми!

Портпарол ПТЈ-а позвао на линч "Жена у црном"

МУП најоштрије осудио поступак портпарола Противтерористичке јединице МУП-а Радомира Почуче, који је на свом "Фејсбук" профилу позвао на линч "Жена у црном".

Државни секратар у МУП-у Вања Вукић рекао је за Бету да Почучин уговор о делу истиче у априлу и да највероватније неће бити продужен.

"Почуча је свој став изнео на приватном Фејсбук профилу, али Министарство најоштрије осуђује његов поступак", истакао је Вукић.

Почуча је на свом Фејсбук профилу на вест да "Жене у црном" обележавају 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову, позвао навијаче да се обрачунају са тим мировним покретом.

Порука на Почучином профилу уклоњена је током јутра.

Заштитник грађана Саша Јанковић је на свом Твитер налогу написао да очекује од МУП-а да утврди аутентичност Фејсбук профила и иницира кривични и дисциплински поступак.

Јанковић је упитао и, ако је вест тачна, шта ће једној полицијској јединици портпарол.

"Следећи (мање битан, али не и небитан) аспект 'случаја Почуча', шта ће једној полицијској јединици портпарол (ако су вести тачне)", написао је Јанковић.

Почучин позив на линч осудила је и повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

Група невладиних организација саопштила је да позив на линч жена у црном указује на одсуство реформе сектора безбедности и позвала међународну заједницу да обрати пажњу на ту чињеницу.

И организација Парада поноса Београд саопштила је да је Радомир Почуча позивом на линч активисткиња мировне организације Жене у црном напао и сваког грађанина Србије.

Међународна организација за људска права "Амнести интернешнел" позвала је првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића да јавно осуди позив на линч Жена у црном.

"Жене у црном" најавиле тужбу

Невладина организација "Жене у црном" покренуће судски поступак против Радомира Почуче.

Координаторка "Жена у црном" Сташа Зајовић рекла је да ће та организација покренути више акција како би овакве претње и позиви на линч били санкционисани.

"Акције ћемо покренути на нивоу кривичних пријава, али и преко контаката са представницима међународне заједнице и међународих мрежа за људска права", навела је Зујовићева.

Како је истакла, неопходно је извршити притисак на институције како би се онемогућили и спречили овакви напади који су уследили одмах након избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се