Нови Законик захтева запошљавања у јавном сектору

Законик о кривичном поступку изузетно увећао обим посла у српском правосуђу, те је неопходно повећати број људи који раде у судовима и тужилаштвима, закључила је Комисије за спровођење законика.

Уредба Министарства финансија којом се у наредне две године забрањује ново запошљавање у јавном сектору мораће да направи изузетак када је реч о јавним тужилаштвима и судовима, јер је нови Законик о кривичном поступку изузетно увећао обим посла у српском правосуђу, закључак је Комисије за примену и спровођење тог новог законика, преноси Танјуг.

Комисија је данас представила резиме, на седмој седници Комисије за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа за период 2013 - 2018.

У њему је истакнуто да је због изузетно увећаног обима послова, услед примене новог законика, повећан је број заменика јавних тужилаца, али неопходно је и повећати број особља у тужилаштву који би пратио измењену систематизацију броја заменика у тужилаштвима.

"Комисија је предложила Министарству финансија да поједностави процедуру прописану уредбом тог министарства, око пријема нових радника у државној служби, да одредба о неповећавању броја државних службеника и намештеника у наредне две године, не важи када су у питању јавна тужилаштва и судови, јер им је новим законима повећан обим послова, што је нарочито изражено код јавних тужилаштава", истиче се у резимеу.

Комисија за праћење примене и спровођење новог Законика о кривичном поступку, која је формирана 4. новембра прошле године, додала је да није имала довољно времена за анализу ефеката тог новог прописа, због чега је упутила захтев Апелационим јавним тужилаштвима, судовима и кривичном одељењу Врховног касационог суда да јој доставе сва спорна питања и ставове.

Комисија за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа за период 2013 - 2018. одложила је разматрање Извештаја о примени новог законика како би се допунио са пресеком стања закључно са 1. априлом ове године, чиме би се дошло до прецизнијих података о евентуалним спорним решењима у организацоном, финансијском, просторно-техничком и нормативном смислу.

Државни секретар у Министарству правде и државне управе Данило Николић оценио је да ће одлагање разматрања Извештаја омогућити да се у наредна два месеца уоче још неки евентуални проблеми, јер "још ништа није дошло до другостепених, односно виших судова, а тај законик има много тога што карактерише англосаксонске законе, на шта нисмо навикли".

Према речима председника Врховног касационог суда Драгомира Милојевића, нови Законик о кривичном поступку омогућио је судовима да реше 4.900 предмета механизмом вансудског поравнања, што је боље од последње две-три године када није било решено ни, како каже, 2.000 предмета.

"То је солидан резултат. Зато мислим да ће ови извештаји бити још бољи, јер је 5.000 предмета скинуто суду с врата. Треба Министарство правде да се ангажује да омогући додатна средства за избор нових тужилаца и помоћника", оценио је Милојевић.

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић указао је на неопходност перманентне едукације запослених у правосуђу када је реч о новом Законику о кривичном поступку, додавши да због недостатка правила процедуре доказивања, адвокати и тужиоци могу да почине кривично дело.

"Учесници у поступку, односно тужилац и адвокат окривљеног, налазе се на граници тога да неко може да им каже да су прибавили доказе на начин на који су починили кривично дело. Немојте се чудити што имамо случај хапшења адокавата у Косовској Митровици, јер оно што није прописано законом може бити крајњи волунтаризам. Ту немамо сигурност правног поступка, чиме се угрожава људско право", објаснио је Ђорђевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се