Читај ми!

Село Тавник прети отцепљењем од Краљева

Мештани села Тавник код Краљева верују да би им под чачанском управом било боље. Сматрају да су у суседном селу Бресница, које припада општини Чачак, пут и вода квалитетнији.

У селу Тавник код Краљева, комуникација мештана са градским руководством ових дана пуца по свим шавовима. Сукоби око расподеле буџетских средстава у том селу са око 400 домаћинстава и 25 предузећа изродили су и идеје о отцепљењу. Верују да би им под чачанском управом све било боље.

И по оној народној, код комшије је трава увек зеленија, Тавничани загледани преко плота у суседно село Бресница које припада општини Чачак, тврде да су код њих и пут и вода квалитетнији.

"Свака чука горе има асфалт, а ми газимо по блату", каже Милош Стевановић.

"У Катрзи имају воду са Рзава иако је поред Мораве. Ја имам свој бунар, али сви око мене кубуре са водом", рекао је Томислав Стевановић.

На врху Тавника, мештани засеока Ђеназа немају више ни стрпљења. Спремни су и довољно, кажу, богати, да се оцепе од Краљева, а ако треба и од села. Кад може сам Сан Марино у Италији могу, тврде, и они.

"Уопште нам више није важно коме ћемо се припојити, само да решимо проблем", каже Милосав Мијаиловић из засеока Ђеназа.

Ово поморавско село постало је током последњих десет година регионални индустријски центар који запошљава више од хиљаду људи.

Председник Месне канцеларије Тавник израчунао је да сваког месеца од ПДВ-а Краљеву остаје око двадесет милиона динара, али да градски оци мало тога чине.

"Дају нам седамсто хиљада за асфалт, што је ништа. Тамо свако село има уличну расвету, а ми ни пут не можемо да асфалтирамо", каже Драган Зуцовић, председник Месне канцеларије Тавник и додаје да је за време његовог мандата промењено 16 власти.

У градској управи су добро упознати са проблемима Тавника, али захтев о евентуалном померању и прекрајању градских међа до њих, тврде, није стигао.

"Потпуно сам изненађен, јер до сада није стигао ниједан захтев. То није само та месна заједница, многе месне заједнице имају и веће потребе", каже Милун Јовановић, помоћник градоначелника Краљева.

Референдум о отцепљењу у Тавнику још није покренут, али су мештани тог краљевачког села петицију за помоћ послали и највишим званичницима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара