Читај ми!

Расте подршка чланству у ЕУ

Већина грађана Србије на референдуму би се изјаснила за чланство у ЕУ, мада само нешто више од трећине зна у којој фази приступања се Србија налази, показало је истраживање које је за агенцију Бета крајем фебруара спровео "ИПСОС Стратеџик маркетинг".

На референдуму о чланству у ЕУ у овом тренутку би се за чланство изјаснило 54 одсто грађана, при чему би 29 одсто сигурно гласало за, а 26 одсто вероватно, док би 19 одсто би било сигурно против, а осам одсто би вероватно рекло "не", показало је истраживање спроведено од 22. до 27. фебруара на репрезентативном узорку већем од 1.000 испитаника.

"Од краја 2012. имамо узлазну линију, данас имамо више људи него пре годину или годину и по дана који би подржали улазак у ЕУ", рекао је представник "ИПСОС Стратеџик маркетинга" Предраг Курчубић.

Истраживање је показало да грађани нису довољно информисани о приступању ЕУ, будући да мало више од сваког трећег грађанина (35 одсто) зна да је Србија почела преговоре о приступању, 30 одсто мисли да тек чека на датум за преговоре, а остали мисле да је у још ранијим фазама приступања, или кажу да не знају.

Главни и одговорни уредник Новинске агенције Бета Иван Цвејић рекао је да ће агенција у оквиру пројекта Аргус медијима давати још више аналитичких материјала о преговорима Србије о чланству у ЕУ, а пре свега о поглављима 23 и 24, о правосуђу, владавини права и људским правима, који ће, како је истакао, изискивати темељне промене у друштву.

"Обично се каже да у тренутку када једна земља уђе у преговоре почињу праве реформе, док је све до тада било од случаја до случаја", рекао је Цвејић, додавши да ће у оквиру пројекта, поред данас представљеног истраживања посвећеног ставовима грађана о ЕУ о поглављима 23 и 24, спровести још једно истраживање и представити га јавности.

Резултати о подршци чланству у ЕУ донекле су у нескладу са мишљењем грађана о међународним институцијама и државама, будући да је сваки четврти (27 одсто) рекао да о ЕУ има позитивно мишљење.

"Дупло више би било спремно да подржи улазак Србије него што их има позитивно мишљење о ЕУ. То показује да од ЕУ очекују одређене бенефите, да би били спремни да подрже зато што очекују да би се нешто позитивно десило", рекао је Курчубић.

Већина грађана сматра да би се улазак у ЕУ позитивно одразио на разне аспекте друштва попут инфраструктуре (64 одсто), заштите људских права (62 одсто), здравственог система (61 одсто), правосуђа и образовног система (по 60 одсто), стопе незапослености и нивоа корупције (по 58 одсто), показало је истраживање.

Сваки пети грађанин, њих 21 одсто, сматра да Србија никад неће ући у ЕУ, 35 одсто сматра да ће ући до 2020, а 19 одсто да ће постати чланица након 2020. године.

Овде се уочава велика разлика између оних који подржавају приступање ЕУ, од којих 8 одсто сматра да Србија неће приступити ЕУ, и оних који би гласали против приступања, међу којима 44 одсто мисли да Србија неће приступити Унији.

Скоро три четвртине грађана (73 одсто) сматра да ће се Србија током приступних преговора суочити са већим изазовима од других земаља региона које су приступиле ЕУ, док 18 одсто сматра да је чека исти третман, а девет одсто не зна.

Косово је услов о чијем значају за улазак у ЕУ се слаже највећи број грађана, отприлике сваки трећи, док су сви остали испод 10 одсто.

Грађани Србије сматрају да ће следећа земља региона која ће приступити ЕУ бити Црна Гора (38 одсто), 23 одсто сматра да ће то бити Србија, 10 одсто да ће бити Македонија, 6 одсто Косово и 5 одсто БиХ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се