Читај ми!

Климатске промене и свакодневни живот

Млади ће имати одлучујућу улогу у обликовању будућности планете. Они су тога свесни већ данас. Прилагођавање измењеним климатским условима, али и хитна, одлучна и храбра акција биће неопходни како би наша планета и убудуће била пријатно место за живот.

Необично топло време прати нас месецима. Сведоци смо загревања планете, а какве последице то оставља на свакодневни живот и колико млади брину о томе, јер њима планета остаје, тема је Светског метеоролошког дана који се обележава широм планете.

Када је у марту 25 степени, колико топло може бити усред лета? Током протекле зиме температура је највише одступила на планинама. На Копаонику је било 4,5 степена топлије од просека, док је на Златибору било 20 мразних дана мање него обично. Снегу се по правилу највише радују најмлађи. А да ли ће снежних чаролија бити и убудуће све више ће зависити од њих самих.

"Данашње генерације младих живеће у другој половини овог века, а ако не поступају хитно, биће сведоци огромног утицаја климатских промена", каже Мишел Жаро, генерални секретар Светске метеоролошке организације. 

Управо млади ће имати одлучујућу улогу у обликовању будућности планете. Они су тога свесни већ данас. 

Ученици ОШ "Краљ Александар Први" кажу да људи загађују планету зато што превише користе технологију и природу секу и уништавају.

"Планови и програми основних и средњих школа су такви да се посебно осврћемо на питања одрживог развоја, који води рачуна о томе да садашње генерације и неке будуће генерације имају здраву планету на којој могу да живе", каже наставник географије Гордана Арнаут. 

А да је и на Балкану све топлије потврђује и статистика. Зима за нама трећа је најтоплија у последњих 60 година. У Београду је чак 70 дана температура била изнад просека. То је и трећа најсушнија зима од средине прошлог века.

Екстрамна суша погодила је подручје Ваљева, Лознице, Крагујевца, Крушевца а у Краљеву је пало само 27 одсто уобичајених падавина за зиму.

"Имаћемо великих проблема са земљишном влагом и недостатком воде, зато је логично сејати хибриде који раније доспевају", каже агроном Војин Тркуља.

Прилагођавање измењеним климатским условима, али и хитна, одлучна и храбра акција биће неопходни како би наша планета и убудуће била пријатно место за живот, подсећају климатолози на Светски метеоролошки дан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво